Musea & monumenten

10 jaar Louvre-Lens en Werelderfgoed-status mijnstreek

17 september 2022

Feest in het Louvre-Lens dit jaar! In 2022 bestaat dit succesvolle museum op de plek van een vroegere kolenmijn alweer 10 jaar. Een dubbelviering, want in 2012 zette Unesco ook 109 locaties van het Noord-Franse mijnbekken op de Werelderfgoedlijst.

Het was een historisch moment toen op 4 december 2012 de deuren opengingen van Musée Louvre-Lens. Op een vroegere mijnlocatie aan de rand van de stad Lens-Liévin waar lange tijd het steenkolengruis neerdaalde, was een museum verrezen met internationale allure en een indrukwekkende architectuur. De indrukwekkende collectie die een ware tijdreis door 5 eeuwen kunstgeschiedenis biedt, trekt sindsdien een half miljoen bezoekers per jaar.

Louvre Lens J'ai dix ans

Feestelijk exposities en activiteiten in 2022

Om dit jubileum te vieren zijn er in 2022 diverse evenementen en activiteiten in het museum. Ten eerste heeft het moedermuseum in Parijs een uniek kunstwerk uitgeleend: Le Scribe accroupi, een 4.500 jaar oud Egyptisch beeld. Ook zijn er twee grote tijdelijke exposities: Rome, de stad en het rijk (t/m 25 juli) en Champollion en de Egyptische hiërogliefen (28 september t/m 23 januari 2023).

Louvre lens Scribe j'ai dix ans

Mijnwerkers door Robert Doisneau (t/m 4 juli 2022)

In een paviljoen van het museum is er een prachtige foto-expositie met beelden van de beroemde Franse fotograaf Robert Doisneau, bekend door ‘De Kus bij het Hôtel de Ville’. Doisneau maakte in de jaren ’40 van de vorige eeuw een serie portretten van Noord-Franse mijnwerkers die op een intieme en integere manier de zware arbeidsomstandigheden uit die tijd laten zien.

Mineur Lense

Chillen in het museumpark, concerten, Sainte-Barb’

Het grote moderne park rond het Louvre-Lens museum heeft in juli en augustus diverse attracties (rondleidingen, wellness, workshops, kunstwerken, strandstoelen). Verder zijn er dit jaar diverse artistieke voorstellingen: klassieke muziek, moderne dans, toneelstukken. En de jubileumfeestelijkheden van het Louvre-Lens krijgen een hoogtepunt op 4 december 2022, naamdag van Saint-Barbara, de beschermheilige van de mijnwerkers, een bekende feestdag in de mijnstreek.

10 jarig bestaan = 10 weekendarrangementen

Het VVV van Lens-Liévin heeft ter gelegenheid van dit jubileumjaar bovendien 10 weekend-arrangementen samengesteld, die aanhaken op diverse van de bovengenoemde activiteiten en andere thema’s. De pakketten bieden een bezoek aan inclusief overnachting(en), rondleidingen of speurtochten en soms ook de maaltijden. Zie hier de actiepagina (grotendeels in het Frans).

Meer informatie over J’AI DIX ANS, het jubileumprogramma van het Louvre-Lens

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief