Musea & monumenten

Champollion en de hiërogliefen in het Louvre-Lens

4 oktober 2022

Het Louvre-Lens heeft tot 16 januari 2023 een grote tentoonstelling over Jean-François Champollion. Deze Franse taalwetenschapper wist door zijn ontcijfering van de Steen van Rosetta het belangrijkste geheim van het Oude Egypte te onthullen.

Ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de ontcijfering van het hiërogliefenschrift én de 10e verjaardag van het Louvre-Lens is er tot half januari 2023 een grote tentoonstelling over Champollion en de hiërogliefen. Jean-François Champollion (1790-1832) wist dit schrift te ontcijferen met behulp van de studies van voorgangers en zijn eigen bestudering van de beroemde Steen van Rosetta.

exposition champollion la voie des hiero
louvre lens champollion expo 2022

Steen van Rosetta

De ambitieuze overzichtstentoonstelling bevat meer dan 350 werken, waaronder manuscripten, beeldhouwwerken, schilderijen, kunstvoorwerpen en kleding. Het Louvre-Lens brengt hiermee tevens hulde aan de man die aan het begin van de 19e eeuw de eerste conservator was van het Egyptisch Museum van het Louvre in Parijs.

Topstukken

Topstukken van deze expositie zijn onder meer beeld van Le scribe accroupie en de stele van Osiris, beide meer dan 4000 jaar oud en te leen uit het Louvre in Parijs. Ook zijn er een historische afdruk én een levensechte kopie van de Steen van Rosetta, die zich tegenwoordig bevindt in het British Museum in Londen. Deze steen met drie verschillende schriften werd in 1799 ontdekt tijdens een militaire expeditie van het leger van Napoleon.

scribe accroupie louvre lens
empreinte de la pierre de rosette

Champollion, la voie des hiérogyphes, tot 23 januari 2023 in het Louvre-Lens. Dagelijks geopend (10.00-18.00 uur), behalve op dinsdag. Toegang Tijdgalerij: gratis Toegang expositie: €11 (volw.), €6 (18-25 jaar), gratis tot 18 jaar.

Meer informatie

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan