Musea & monumenten

Yves Saint Laurent in Kant- en Modemuseum Calais

30 juni 2023

Deze zomer is er een spraakmakende mode-expositie in het Cité de la Dentelle & Mode van Calais. ‘Yves Saint Laurent – Transparances’ (tot 12 november 2023) toont ruim 60 ontwerpen van de beroemde couturier, waarin kant en transparantie een centrale rol spelen.

Bij een bezoek aan Calais wil je het Cité de la Dentelle & Mode sowieso niet overslaan. Dit grote museum in een voormalige textielfabriek heeft een prachtige vaste collectie over de historie van de Noord-France kantproductie. Daarbij kom je meer te weten over verschillende kantklostechnieken, ontdek je oude weefmachines en kun je een flink verzameling mode- en kleding bewonderen in een prachtig gerenoveerd gebouw. Daarnaast heeft het modern ingerichte museum steeds wisselende tentoonstellingen over de rol van kant in de wereld van de couture, die echt een omweg waard zijn.

Unieke YSL-tentoonstelling

Na eerdere exposities over ontwerpers als Hubert de Givenchy, Balenciaga, Anne Valérie Hash en Iris van Herpen, is het in juni 2023 de beurt aan een van de grootste couturiers van de Franse modegeschiedenis. Yves Saint Laurent – Transparances is het gevolg van een unieke samenwerking tussen het Kant- en Modemuseum in Calais en het Musée Yves Saint Laurent in Parijs. Daarbij staat het thema ‘transparantie’ centraal, en is te zien hoe de ontwerper de regels voor het tonen van het vrouwelijk lichaam omver wist te werpen.

cite de la dentelle calais expositie
Affiches van exposities (2013-2023) in het Cité Dentelle Mode in Calais

Modeliefhebbers opgelet

Het zwaartepunt ligt daarbij op creaties waarin YSL een nieuw, krachtig en sensueel vrouwbeeld wist te scheppen door gebruik te maken van transparante stoffen, gedurfde snitten en doordachte combinaties van materialen en technieken. De tentoonstelling bevat 60 couture-stukken, aangevuld met accessoires, tekeningen, foto’s en video’s uit 40 jaar van de carrière van YSL.

cite de la dentelle calais expositie

Robe du soir, 2000. © YSL © DR
cite de la dentelle calais expositie

Robe du soir, 1971. © YSL © DR

Controversiële ontwerpen

Veel sexy ontwerpen! Zo zie je zijn minijurken uit 1966, de topless blouse (de ‘See-Through’ Blouse) en een van de eerste avondkostuums van de couturier, die bestaat uit een jasje met een bermuda. Een ontwerp dat het publiek in 1968 nog schokte! Dat laatste gold ook voor de sexy Nude Dress: een jurk van doorschijnende mousseline, met struisvogelveren rond de heupen. En zo zijn er meer spraakmakende YSL-stukken die dit een fascinerende expositie maken voor modeliefhebbers: zoals gezegd, een reisje naar Calais waard!

cite de la dentelle calais expositie

Smoking, 1968 © YSL & fotograaf Peter Caine (Sydney)
cite de la dentelle calais expositie

Robe, 1996. © YSL © fotograaf Claus Ohm

Yves Saint Laurent – Tendances, 24 juni tot 12 november 2023, Cité de la Dentelle et la Mode, dagelijks geopend behalve op maandag. Entree vaste collectie €7 (volw.), €5 (kinderen). Tijdeliijke exposities €4 (volw.), €3 (kind.). Meer informatie: www.cite-dentelle.fr

cite de la dentelle calais expositie

Beeld: Robe du soir uit 1975. © Yves Saint Laurent © Patricia Canino

Openingsbeeld en affiche: robe du soir door Marina Schiano © Yves Saint Laurent © Estate Jeanloup Sieff

Deel dit artikel

TAGS


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan