Streekproducten
Hohoho! 3 lokale zoetigheden voor de feestdagen
28 november 2024
Streekproducten
28 november 2024
Benieuwd welke kerstkoekjes, -broden en -desserts tijdens de feestdagen op tafel komen in Pas-de-Calais? Ontdek lokale specialiteiten waar Noord-Franse gezinnen al vanaf november met smaak naar uitkijken!
De naam van deze lekkernij komt uit het Nederlands: craquelin is de verfranste vorm van het middeleeuwse Vlaamse crakelinc, oftewel krakeling. Het gaat om een groot soort koek van bladerdeeg in de vorm van een 8, met een krokant en glanzend laagje gesmolten suiker bovenop. Deze zoetigheid eten de Boulonais traditioneel op 24 december, na thuiskomst van de avondmis, samen met een beker warme chocolademelk.
Dit briochebrood vind je in de hele Pas-de-Calais en ook elders in (Noord-)Frankrijk. Het is een smeuïg kerstbrood gevuld met rozijnen. Vroeger had het de vorm van een schelp, vandaar de naam. Maar het langwerpige brood staat ook bekend als pain de Jésus, ofwel het kindeke Jezus. Traditioneel werd het kerstbrood gegeten bij het ontbijt van 25 tot en met 31 december. Tegenwoordig ligt het al vanaf begin december tot ver in januari in de bakkersvitrine.
In de meeste delen van Frankrijk is de Bûche de Noël, ofwel het kerststammetje, het favoriete nagerecht tijdens de feestdagen. Maar langs de Opaalkust, dicht bij Engeland, zijn de Britse kersttradities van invloed. Hier zie je vaak een kerstdessert dat lijkt op de Engelse plum pudding: een dessert van gedroogde vruchten dat meerdere dagen kookt en vlak voor het opdienen wordt geflambeerd met rum. Spectaculair én lekker!
Op de kerstmarkten van Pas-de-Calais kun je verder ook al deze heerlijke zoetigheden tegenkomen: peperkoek (pain d’épices), speculaas (spéculoos), rats d’Arras en andere chocoladefiguren en -tabletten, schuimpjes (guimauves), wafels (gaufres), flensjes (crêpes), suikertaart (tarte au sucre), suikerspinnen (barbes à papa) en geroosterde kastanjes (marrons).
Iets warms te drinken? Kies uit een dampende mok warme chocolademelk (chocolat chaud), thee (thé), koffie (café), glühwein (vin chaud) of proef een van de ambachtelijke bieren (bières artisanales).
In heel januari en specifiek op Driekoningen, 6 januari, eten de Fransen galettes des rois. De Driekoningentaart zie je in Noord-Frankrijk meestal in de variant met frangipane, ofwel van bladerdeeg met amandelvulling. De bakker verstopt een porseleinen bedeltje in deze taart en de gelukkige die dat beeldje aantreft mag zich voor een dag ‘koning’ noemen!
Beeld: PdC Tourisme, AS Flament, Unsplash
"*" geeft vereiste velden aan