Praktische tips

Wat is de beste tijd van het jaar om Noord-Frankrijk te bezoeken? Zijn de stranden van de Opaalkust veilig? Hoe groot is het departement precies? Deze en andere veelgestelde vragen over een vakantie in Pas-de-Calais.

Welk klimaat heeft Pas-de-Calais?

Pas-de-Calais heeft een zeeklimaat. De winters zijn dus relatief zacht en de zomers niet al te heet. ’s Zomers heb je er te maken met gemiddelde temperaturen van 22 tot 25 graden en de laatste jaren zijn er soms uitschieters tot rond de 30 graden. Ook in het voorjaar zijn er tegenwoordig al veel warme en zonnige dagen en in die periode telt het departement de minste regendagen.

Wat is de beste reistijd? Wat is het beste moment om te gaan?

Alle seizoenen hebben zo hun charme in Pas-de-Calais, maar dit zijn een paar highlights per jaargetijde. In het voorjaar bloeien de klaprozen boven op de krijtkliffen en kleuren de koolzaadvelden geel in het binnenland. Het weer is in het voorjaar over het algemeen al heel prettig voor wandelaars, fietsers, golfers, stedenbezoekers en liefhebbers van vliegeren en watersporten. In de zomer laat de zon zich het vaakst zien en zijn de stranden en badplaatsen van de Opaalkust op hun levendigst. Ook zijn er ‘s zomers extra veel markten en evenementen in de openlucht. In de herfst kun je in Pas-de-Calais genieten van de herfstkleuren in de bossen en uitwaaien op de brede stranden. In de winter bieden de cafés en estaminets in de streek wat extra warmte en zijn er in de grotere steden sfeervolle kerstmarkten en versieringen. Zie ook de Jaaragenda.

Hoe groot is Pas-de-Calais?

Het departement is 6.671 km2 groot en telt 1,49 miljoen inwoners. De afstand tussen Lens naar Berck-sur-Mer is ongeveer 100 km, dus je kunt in 1,5 uur van het oosten van het departement naar de kust rijden. De grootste steden van Pas-de-Calais zijn Calais, Arras, Boulogne-sur-Mer en Lens.

Hoeveel is er te zien en doen in Pas-de-Calais?

Nou, heb je even? Om te beginnen staan maar liefst 5 bezienswaardigheden in Pas-de-Calais op de Werelderfgoedlijst: de mijnstreek, het moeras Audomarois (Man and Biosphere), de citadel van Arras en de belforten (in Arras, Béthune, Aire-sur-la-Lys, Boulogne-sur-Mer, Calais, Hesdin) en sinds 2023 diverse WOI-locaties in Noord-Frankrijk. Ook zijn De Kapen van de Opaalkust aangemerkt als Grand Site de France, een label voor unieke plekken in de natuur. En dat is eigenlijk nog maar het begin… Zie verder deze website vol tips en suggesties!

Kun je je makkelijk verplaatsen met het openbaar vervoer in Pas-de-Calais?

Pas-de-Calais telt 6 belangrijke treinstations: in Arras, Béthune, Boulogne-sur-Mer, Calais, Etaples en Lens. Deze hebben onderling goede treinverbindingen en er is ook een regionaal busnetwerk. Binnen de steden kun je je makkelijk met de bus, taxi op (deel/huur)fietsen verplaatsen. En in Calais is er zelfs een waterbus!

Covid-19: wat zijn de huidige regels in Frankrijk met betrekking tot corona?

Momenteel zijn alle coronaregels vervallen in Frankrijk.

Is de Opaalkust geschikt voor een strandvakantie met jonge kinderen?

De brede stranden van de Opaalkust lopen geleidelijk af en hebben géén specifiek sterke stroming. Ze zijn dus geschikt voor families, al moeten je jonge kinderen aan zee natuurlijk altijd goed in de gaten houden. En ook opletten met de getijden: twee keer per dag kan het hoogtij snel opkomen. In de badplaatsen zijn er in juli en augustus ook strandwachten die waken over de veiligheid van zwemmers en watersporters.

Welke stranden en badplaatsen in Pas-de-Calais hebben een Blauwe Vlag?

In Frankrijk heet deze onderscheiding ‘Le Pavillon Bleu en in Pas-de-Calais is die uitgereikt aan het strand van Berck-sur-Mer (Plage Centre 80) en de jachthaven van Etaples-sur-Mer. Deze twee locaties voldoen aan alle strenge kwalificaties van dit keurmerk, maar langs de hele Opaalkust is het zwemwater van goede kwaliteit. Ook vind je in alle badplaatsen prullenbakken langs de boulevard en een EHBO-post op het strand.

Mag je met een hond wandelen op de stranden van de Opaalkust?

Het verschilt per gemeente, maar de meeste stranden van Pas-de-Calais mag je in het voor- en naseizoen bezoeken met een hond. De bewaakte stranden waar gezwommen wordt, zijn in juli en augustus echter niet toegankelijk voor honden. Ook zijn sommige natuurgebieden rond de kust verboden voor honden: let op de borden.

Zijn er stranden voor naturisten langs de Opaalkust?

Berck-sur-Mer heeft een Plage Naturiste van 1.500 meter lang. Dit strand ligt ten noorden van Berck, richting Merlimont.

Wat zijn de openingstijden van winkels in Noord-Frankrijk?

In het algemeen zijn winkels (kleding en non-food) geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur zonder middagpauze. In de badplaatsen (zoals Le Touquet en Berck) zijn de sluitingstijden in het hoogseizoen een stuk later en openen boetieks ook op zondag. Speciaalzaken (bakkers, slagers etc.) zijn meestal open van circa 9.00 uur tot 19.00 uur (soms met een pauze rond lunchtijd). Veel supermarkten in Pas-de-Calais blijven open tot ’s avonds tot 20.00 uur.

Wat als ik geen of weinig Frans spreek?

Als sinds het begin van de vorige eeuw komen er veel Engelse toeristen naar de Opaalkust, dus op de meeste plekken in de badplaatsen word je makkelijk geholpen in het Engels of zijn er Engelse menukaarten voorhanden. Ook in de rest van het departement kunnen dienstverleners in de toeristische sector je vaak in andere talen dan het Frans te woord staan.

Ben je nieuwsgierig naar typische woorden die de inwoners van Pas-de-Calais gebruiken? Lees dit artikel: Typisch Pas-de-Calais: 7 lokale uitspraken!

Hoe kom ik aan brochures over de streek?

Op deze pagina vind je een overzicht van Nederlandstalige digitale brochures die je rechtstreeks kunt downloaden op je telefoon of computer. Zoals een algemene gids van 50 pag’s met leuke tips voor alle delen van Pas-de-Calais en diverse handige fiets- en wandelbrochures. Eenmaal ter plaatse kun je ook terecht bij de lokale toeristenbureau’s voor informatie en brochures.

Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan