Restaurants

Eten in een estaminet: altijd goed, altijd gezellig!

28 januari 2023

De Parijzenaren hebben de bistro, de Lyonnais hun bouchons. Maar in Noord-Frankrijk wil je zeker een keer gedronken en gegeten hebben in een ‘estaminet’, een authentiek eetcafé. Behalve goede bieren van de tap, vind je hier ook eenvoudige warme gerechten, waaronder veel klassiekers uit de streekkeuken.

Een bierhuis, een eenvoudige herberg, een gezellig café. Er zijn diverse manieren om het Frans woord ‘estaminet’ te vertalen. Al sinds de 19e eeuw is deze benaming te horen in Frans Vlaanderen en de Artois. De letterlijke betekenis is een lokale uitspanning, waar je bier kwam drinken, kletsen, spelletjes doen, en proeven van grootmoeders pot.

L’estaminet: altijd warm en gezellig

Nog altijd heeft het estaminet die authentieke sfeer van een vroegere herberg. Knus, donker, warm en relatief klein van formaat. Een huiskamerrestaurant waar het altijd gezellig is… Met antieke meubels, bric-à-brac en oude foto’s of affiches aan de muren. Soms een open haard. En altijd een bar met tapbieren: hoe wil je anders je dorst lessen?

eten in een noord frans estaminet poot du clape
eten in een noord frans estaminet pot du clape

Ambachtelijke bieren

Blonde bieren, bruine bieren, trippelbieren: lokale bierbrouwers voorzien de estaminets al eeuwenlang van het beste gerstenat van de regio. Je bestelt ze als galopin (12,5 cl), als demi (25 cl) of als pinte (50 cl), afhankelijk van de grootte van het glas dat je wilt hebben. Voor amusement bij de borrel kun je vragen naar de oude houten bordspelen, die veel estaminets volgens de traditie achter de bar hebben liggen. Ook staat er op de menukaart vaak wat te knabbelen (à grignoter) voor bij de borrel, zoals garnalenkroketjes of rilettes met brood.

estaminet l'andouiller eten

Plat du jour

Maar voor een beter gevulde maag bestel je een echte maaltijd, want in de estaminets vind je uitstekende streekgerechten. Een klassieker is de carbonade, in bier gestoofd rundvlees geserveerd met gebakken frietjes. Andere bekende gerechten zijn potjevleesch (koud gerecht van konijn, kip of kalfsvlees in gelei) en de welsh (een soort croque-monsieur bereid met bruin bier), beide gecombineerd met friet. En verder kom je bij de plats du jour ook veel bekende lokale versproducten tegen, zoals de maroilles-kaas, de AOC-kippetjes uit Licques of witlof (chicon of endive).

streekgerechten potjevleesch estaminet
potjevleesch

eten in een noord frans estaminet
welsh

Samen rond een volle tafel. En goudgeel glas erbij… In het estaminet voel je als nergens anders waarom Noord-Frankrijk bekend staat om zijn convivialité ofwel gezelligheid!

eten in een noord frans estaminet al foss 7

Enkele bekende estaminets in Pas-de-Calais:

Lens (Avion): Al Fosse 7 (foto boven)

Bazinghen (tussen Calais et Boulogne): Le Saint Eloi

Saint-Omer: La Baugernette en La Ducasse

Arras: Le Carpe Diem en La Gayette

Douriez (ten zuiden van Montreuil en Hesdin): Estaminet l’Andouiller

Montreuil-sur-Mer: Le Pot du Clape (foto onder)

eten in een noord frans estaminet pot du clape

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan