Streekproducten

Friet: een hele cultuur!

25 oktober 2019

Noord-Frankrijk is het enige deel van Frankrijk waar friet niet alleen gegeten wordt als bijgerecht, maar ook als snack. In Pas-de-Calais vind je tal van ‘friteries’ en zelfs ‘baraques à friet’ (frietkramen) waar je een zakje kunt halen!

Veel streekgerechten uit Pas-de-Calais worden traditioneel geserveerd met friet. Zoals de welsh, de carbonade, de mosselen… Je kunt bij de friteries in de streek daarom huisvaders of -moeders zien langskomen met een lege schaal van thuis, om die te laten vullen met knapperige frieten voor bij de maaltijd! Maar ook friet als tussendoortje, kennen ze in Noord-Frankrijk. En waar in de rest van het land ketchup de standaardsaus is, kun je in deze streek ook gewoon mayonaise krijgen bij de patat. Pas-de-Calais telt tal van goede frietzaken, hier ter illustratie 3 bekende adressen, die al wat langer bestaan.

Friterie Brigitte in Boulogne-sur-Mer

De frietkraam van Brigitte is een waar instituut in Boulogne-sur-Mer: al zeker 40 jaar staat hier dezelfde familie achter de frituur. De kraam is tegenwoordig ondergebracht in een stenen galerij langs de zeekade, naast het aquarium van Nausicaà. Brigitte koopt haar voorgesneden frieten bij een boerderij in de buurt van Montreuil-sur-Mer. Je kunt de patat hier zoals bij de meeste friteries ook op een stuk stokbrood krijgen, samen met een fricadelle (frikandel) of een hamburger. Zo’n broodje (in België bekend als ‘mitraillette’) heet in Noord-Frankrijk un americain.

friterie brigitte boulogne sur mer

Friterie Brigitte, quai des Paquebots, Boulogne-sur-Mer, meer informatie

Friterie Pruvost in Berck-sur-Mer

Deze kleurrijke frietkraam kun je niet missen: hij staat vlak naast het reuzenrad op de zeeboulevard van Berck. Ruim 30 jaar verwent de familie Pruvost locals en toeristen met hun lekkere ‘frîtes maison’. Mickaël en zijn vrouw Marie maken ze helemaal zelf: elke ochtend schillen en snijden ze hun aardappelen en bakken ze daarna twee keer in plantaardig frituurvet. Een typisch lokale snack proberen? Bestel hier een americain ‘steak maroilles’ (hamburger met maroilles-kaas en friet).

Berck badplaats reuzerad

Friterie, Pruvost, esplanade Parmentier, Berck-sur-Mer, meer informatie

Friteries Sensas in Lens

Sensas geldt zo ongeveer als de twaalfde man van het voetbalelftal van RC Lens! Want zowel in het voetbalstadion Bollaert-Delelis als daarbuiten staan wel 4 of 5 frietkramen van Sensas klaar om duizenden supporters een warme hap te bezorgen. Centrale man van dit frietimperium is al 50 jaar Jean-Paul Dambrine, ook wel ‘Momo‘ genoemd sinds zijn frietkot te zien was in de film Bienvenue chez les Ch’tis. Als zoon van een mijnwerker houdt Dambrine van hard aanpakken en zijn frieten van lokaal geteelde piepers worden dubbel gebakken in puur rundervet.

Chez momo frietkraam

Friteries Sensas, Stade Bollaert-Delelis, Lens, meer informatie

MEER ADRESSEN ONTDEKKEN?

Op deze Franse website met een landelijk klassement van frietzaken staan veel adressen in Pas-de-Calais. Geen wonder: die in Noord-Frankrijk scoren het hoogste!

lesfriteries.com

Beeld: Friterie Brigitte, Y. Cadart (Berck-sur-Mer), Pidz (Momo/Bollaert), Pexels (opening), Unsplash (header)

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan