Streekproducten

Bieren en brouwerijen in de streek

2 december 2021

Pas-de-Calais heeft een eeuwenoude brouwerstraditie en nog altijd worden er veel bieren gemaakt in de streek. Bekende lokale bieren zijn onder meer Ch’ti, Page 24 en La Goudale. Maar ook een nieuwe generatie ambachtelijke brouwers laat de laatste jaren van zich horen.

Noord-Frankrijk is van oudsher een bierstreek. De geografische ligging en de aanwezigheid van de nodige grondstoffen (water, graan, gerst, hop) maken dat bier al sinds de middeleeuwen een streekproduct is. Aan het begin van de 20e eeuw telde de streek wel 2.000 kleine brouwerijen. De meeste gemeentes hadden hun eigen brouwerij die de productie sleet aan de plaatselijke cafés. Zo gebrouwen, zo getapt!

noord franse bieren chti

Ch’ti-bier

Blond, bruin, wit, trippel… Tegenwoordig telt de regio nog een veertigtal brouwerijen waar bier in vele varianten gemaakt wordt. Een van de bekendste brouwerijen is Brasserie Castelain bij Lens. Daar komt het fameuze bier Ch’ti vandaan, dat een glansrol speelde in de film Bienvenue chez les Ch’tis. Tijdens een uitgebreide rondleiding in de fabriek kun je zien hoe dit bier en andere lagerbieren van het huis gemaakt worden.

Chti bier noord frankrijk

Beer Tour rond Lens

Een ander bekend biertje uit omgeving van Lens is Page 24 van Brasserie Saint-Germain, waar eveneens rondleidingen en proeverijen zijn. In de stad Lens zelf opende in 2019 de mini-brouwerij Saint-Théodore, waar Coeur de Braise (een bier met ‘gloeiend steenkolenhart’) gebrouwen wordt. Al deze bierbrouwerijen kun je bezoeken: op eigen initiatief of tijdens een georganiseerde dagtrip vanuit Lens: de Lens-Lievin Beer Tour.

Brasserie St Germain Pas de Calais
Brasserie St Germain rondleiding bierbrouwerij noord frankrijk

Nieuwe generatie brouwers

Op diverse plekken in de streek hebben jonge bierliefhebbers nieuwe (mini)brouwerijen geopend de afgelopen jaren. Zoals Brasserie de l’Abbaye de Clairmarais, een brouwerij in een 17e-eeuwse boerderij. Brasserie White Star in Hesdin, waar een vader en zoon mooie blonde en sterke bruine bieren maken. Of Brasserie Quentovic aan de Opaalkust, van twee broers die moderniteit met traditie vermengen. Allemaal leuke adressen om dit streekproduct te proeven en gepassioneerde brouwers te ontmoeten!

brouwerij La Goudale bezoeken
proverij in brouwerij La Goudale
Brasserie La Goudale Microbrasserie

Langs brouwerijen toeren in een VW-busje

In de omgeving van Saint-Omer organiseert Les Belles Echappées een biertour waarbij je in een klassiek VW-busjes langs verschillende adressen rijdt. Tijdens deze ‘Combeer Tour’ bezoek je zowel hele kleine brouwers tot de makers van bekende streekbieren als La Goudale.

Brasserie abbaye de Clairmarais

Bierbrouwerijen die bezoekers ontvangen
of waar je ter plaatse bier kunt kopen:

vierkant beeld brasserie abbaye de Clairmarais jonge bierbrouwers

Brasserie Castelain bij Lens

Brasserie Saint-Germain bij Lens

Les 2 Caps aan de Opaalkust

La Goudale bij Saint-Omer

Brasserie l’Abbaye de Clairmarais bij Saint-Omer

Brasserie Quentovic bij Montreuil-sur-Mer

Brasserie White Star in de 7 Valleien

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan