Hesdin en de 7 valleien

16 mei 2022

Het middeleeuwse Hesdin wordt omringd door de lieflijke dalen van maar liefst zeven kleine rivieren. Dit groene binnenland is een gebied waar je mooie wandelingen en fietstochten kunt maken, door velden, bossen en een romantisch coulisselandschap.

In het achterland van de Opaalkust zorgen zeven kleine rivieren voor een rustiek groen landschap van valleien, bossen en weidegrond. Door dit gebied stromen zeven rivieren: de Authie, de Canche, de Ternoise, de Créquoise, de Planquette, de Bras de Brosne en de Lys. Wandelaars en fietsers profiteren hier van rustgevende vergezichten op dorpen, oude boerderijen en de eeuwenoude coulissen van heggetjes en hagen.

Ternoise kerkje Grigny

Vallei van de Canche

Aan de rand van de Canche ligt het stadje Hesdin, waarvan het huidige centrum teruggaat tot de 16e eeuw. Karel de Vijfde liet de plaats in 1553 eerst met de grond gelijkmaken en daarna volledig herbouwen. Het belfort van Hesdin is een blikvanger, net als het 17e-eeuwse stadhuis, diverse historische huizen en de gotische kerk.

Hesdin
Hesdin Belfort Beffroi Unesco

Andere mooie plaatsjes in Vallée de la Canche zijn onder meer de dorpen Aubin-Saint-Vaast, Boubers-sur-Canche en Conchy-sur-Canche. Voor het mooiste uitzicht over het dal moet je echter in het pittoreske vestingstadje Montreuil-sur-Mer zijn, waar je over de stadswallen kunt wandelen.

7 valleien Canche uitzicht Montreuil
7 valleien Canche  dorp conchy sur canche

Vallei van de Authie

De rivier Authie vormt een natuurlijke grens met het departement Somme en is samen met de Canche de grootste rivier van de streek. In deze vallei kun je bij het plaatsje Maintenay een prachtig gerestaureerde watermolen ontdekken. Le Moulin de Maintenay is gebouwd door cisterciënzer-monniken uit de naburige 18e-eeuwse abdij van Valloires. De tuinen van dit klooster behoren tot de mooiste bezoektuinen van Pas-de-Calais. Kijk vooral ook in de Tuin van Vijf Zintuigen waar je de planten niet alleen kunt ruiken maar ook proeven!


De 7 valleien bieden prachtige mogelijkheden voor wandelen, fietsen, vissen, kanoën en paardrijden

Moulin Maintenay watermoment 7 valleien

De Ternois

De rivier de Ternoise ontspringt ten noorden van het plaatsje Auchy-les-Hesdinen en voegt zich ten westen van Hesdin samen met de Canche. Net als de andere valleien is dit een uitgelezen wandelgebied: de 7 valleien tellen totaal 500 km aan wandelpaden en tientallen fietsroutes. Met het bos van Hesdin als geliefd speelterrein voor mountainbikers.

Hesdin foret Bos 7 vallein
Ternoise kerkje Grigny

7-valleien wandelen rivieren

Buitenactiviteiten

Andere activiteiten waar De 7 valleien zich goed voor lenen: kanoën, paardrijden, vissen, met de auto toeren over rustige landwegen, genieten van een romantisch slaapadresje in het groen, verse producten van het land proeven (o.a. kaas, honing, slakken, aalbessen) en de gezelligheid ontdekken van lokale restaurants en estaminets

Meer informatie

Tip! Villages du Patrimoine

Diverse dorpen in De 7 valleien hebben het label ‘Village Patrimoine’ wat betekent dat er bijzonder cultureel erfgoed te zien is.

Boubers-sur-Canche
Boubers-sur-Canche, village patrimoine
Meer informatie

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan