Steden

Montreuil-sur-Mer: historisch vestingstadje en culinaire hotspot

23 november 2021

Op slechts 16 km van de kust ligt het pittoreske vestingstadje Montreuil-sur-Mer, midden in de groene vallei van de Canche. De prachtige citadel en de historische straatjes vol restaurants en winkels maken dit een heerlijke plaats om te bezoeken.

De hoge vestingmuren toren uit boven een golvend groen landschap van heuvels en bossen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden ligt Montreuil-sur-Mer nietaan zee. In de middeleeuwen had de plaats nog een haven, maar tegenwoordig ligt Montreuil op 16 km van de Opaalkust. Hoewel de zee dus vlakbij is, is het uitzicht groen en landelijk. De oude wallen, torens en stadspoort van de 16e-eeuwse citadel versterken de romantische en rustieke sfeer.

Stadswallen Montreuil sur Mer Pas de Calais

Geplaveide straatjes

Montreuil-sur-Mer heeft een gezellig centrum rond het centrale Place Charles de Gaulle (Grand-Place) waar de markt plaatsvindt. In vakwerkhuizen, 18e-eeuwse herenhuizen en fleurige binnenplaatsen vind je leuke speciaalzaken en restaurants. Er zijn twee oude kerken – Saint-Saulve en Saint-Nicolas – en je ziet her en der historische steegjes, venelles, die de grotere winkelstraten al eeuwenlang met elkaar verbinden. In de bovenstad kun je rondslenteren in de prachtige kasseienstraatjes Rue du Clape-en-Bas en Rue du Clape-en-Haut, die eruitzien als een 19e-eeuws schilderij.

Montreuil-sur-Mer straatjes

De kasseienstraatjes van de bovenstad lijken op een 19e-eeuws schilderij

De citadel en de sporen van Victor Hugo

Montreuil is al sinds de 13e eeuw een versterkt stadje. Vanwege de strategische ligging midden op de handelsroute tussen Engeland en de markten van de Champagne moest de plaats beschermd worden. Hoe die vestingwerken in de loop der eeuwen veranderd zijn kunt je ontdekken tijden een bezoek aan de citadel van Montreuil en diens kleine museum. Elke zomer vinden in de citadel openluchtvoorstellingen plaats van Les Misérables, de beroemde roman van Victor Hugo die in Montreuil-sur-Mer speelt.

Montreuil Citadel

Wandelen op de stadswallen

Een favoriete activiteit in Montreuil is een wandeling maken over de schaduwrijke stadswallen: La Promenade des Remparts (3 km). De uitzichten onderweg zijn een mooi voorproefje op uitstapjes in de omliggende valleien van de Canche, de Course en de Authie. Die behoren tot De 7 valleien, een idyllisch gebied van riviertjes, lemen boerderijen, watermolens, dorpen, bossen en landwegen, die uitnodigen tot lange fiets-, wandel- of kanotochten midden in de natuur.

Montreuil-sur-Mer wandelen

Gastronomische bestemming

In de groene omgeving worden uitstekende lokale producten verbouwd en gekweekt. Je kunt daarvan genieten bij de vele culinaire adressen in Montreuil. Zo is dit de thuisbasis van de bekende Franse chef-kok Alexandre Gauthier. Hij heeft diverse restaurants in het vestingplaatsje, van een moderne rotisserie tot zijn sterrenrestaurant La Grenouillère. In de oude binnenstad vind je ook een ruime keuze aan eenvoudigere maar sfeervolle adressen. Zoals crêperies, bistro’s en auberges.

Montreuil-sur-Mer gastronomie

La Chartreuse de Neuville

Net buiten Montreuil-sur-Mer kun je een bezoekje brengen aan het grote kartuizerklooster van Neuville. Tijdens een rondleiding van 1 uur zijn onder meer de kapittelzaal, de bibliotheek, de cellen van de monniken, de eetzaal en ook de (moes)tuinen te bezichtigen. Nog meer groen zien aan de rand van Montreuil? Maak een boottochtje op de Canche of ga kijken naar land-art of een voorstelling bij de hippe culturele ontmoetingsplek Le Grand Bain, midden in een moeras!

Klooster La Chartreuse Montreuil-sur-Mer

Meer informatie Montreuil

TIP! Op 14 juli (nationale feestdag) is er in Montreuil een grote brocante-markt, die bijna het hele stadje in beslaat!

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief