Restaurants

5 Michelin-sterrenrestaurants in Pas-de-Calais

19 maart 2024

Rond de Opaalkust kun je op hóóg gastronomisch niveau dineren en lunchen. In de Michelingids 2024 figureren 5 lokale sterrenrestaurants. Twee daarvan hebben zelfs 2 sterren: La Grenouillière van chef-kok Alexandre Gauthier en Château de Beaulieu van Christophe Dufossé. Grote nieuws dit jaar is de eerste ster voor restaurant Bacôve in Saint-Omer.

Nieuw! Bacôve in Saint-Omer – 1 ster

Feest in Saint-Omer dit voorjaar: restaurant Bacôve is beloond met een eerste Michelinster! Chef-kok Camille Delcroix en zijn vrouw Carla Loxemand openden dit restaurant nog maar twee jaar geleden en vernoemden het naar de traditionele platbodems waarmee groente vervoerd wordt in de Audomarois. Een groot deel van de verse producten voor de keuken zijn namelijk afkomstig uit datzelfde water- en polderland rond Saint-Omer. De talentvolle chef Camille Delcroix (34 jaar) werd bekend toen hij de Franse versie van het tv-programma Topchef won. Daarvoor deed hij onder meer ervaring op bij Château de Beaulieu in Busnes, toen nog onder leiding van Marc Meurin (zie verderop).

Meer informatie

Restaurant Bacôve Saint Omer

Le Pavillon in Le Touquet – 1 ster

Hôtel Westminster in Le Touquet-Paris-Plage is een adres waar hotelgasten al sinds 1924 op hoogstaande culinaire kunsten kunnen rekenen. Chef-kok William Elliot is nu ruim 15 jaar verantwoordelijk voor de fijnzinnige keuken van hotel-restaurant Le Pavillon, dat sinds 2008 een Michelinster draagt. Elliott’s gerechten volgen de seizoenen en bieden vaak een elegant melange van ‘terre-mer’, ofwel ingrediënten van het land gecombineerd met verse producten uit zee. Het interieur van het restaurant heeft subtiele art déco-verwijzingen, naar het tijdperk waarin de roem van dit hotel explodeerde.

Meer informatie

hotel westminster
Le Pavillon in Hôtel Westminster

Château de Beaulieu in Busnes – 2 sterren

In 2023 ging de champagne open in hotel Le Château de Beaulieu, toen bekend werd dat chef Christophe Dufossé een tweede ster kreeg van Michelin. Eerder was dit restaurant in de buurt van Béthune in handen van Marc Meurin, een sterrenkok uit Lens. Christophe Dufossé werkte eerder samen met Paul Bocuse en Alain Ducasse. Ook had hij al een sterrenrestaurant in Metz, voordat hij in 2021 terugkeerde naar zijn geboortestreek om het restaurant van Meurin over te nemen. Sindsdien gaf Dufossé de keuken van Château de Beaulieu een nieuwe eigen signatuur, met veel nadruk op plantaardige ingrediënten. Zeker de helft van de groente en kruiden voor de keuken komen uit de eigen moestuin op het groene landgoed rond dit Relais & Châteaux-hotel. Ook gebruikt Dufossé een netwerk van 30 lokale producenten. Vandaar dat Beaulieu naast 2 ‘gewone’ Michelinsterren ook een groene Michelster heeft, in onderscheiding van een duurzame leuken. En in de Michelingids van 2024 heeft het hotel voor het eerste 2 sleutels.

Meer informatie

chef kok dufossé chateau de beaulieu michelin ster
chef kok dufossé chateau de beaulieu michelin ster
Christophe Dufossé

La Liégeoise in Wimereux – 1 ster

Als je de naam ‘Benjamin Delpierre’ laat vallen tegen een inwoner van Wimereux, dan kun je hem of haar in gedachten al zien likkebaarden. Deze bekende chef-kok is namelijk een kunstenaar met verse vis en schaaldieren. Noblesse oblige als je zoals Delpierre bent opgegroeid aan de Opaalkust… La Liégeoise hoort bij het hotel van Benjamin’s ouders, Hôtel l’Atlantic, en vader Alain Delpierre is ook nog af en toe te vinden in de keuken. Naast dit gastronomische restaurant, dat sinds 2017 een ster draagt, heeft het hotel aan zee ook een brasserie, l’Alloze, die eveneens zeer de moeite waard is.

Meer informatie

La Grenouillère in La Madelaine-sous-Montreuil – 2 sterren

Chef-kok Alexandre Gauthier is bekend tot buiten Frankrijk: hij kookte onder meer voor president Obama tijdens de COP21 en verzorgde ook een andere staatsbanketten voor het Elysée. Gauthier is echt een kind van de streek, hij komt uit een familie van restaurateurs uit Montreuil-sur-Mer. Sinds 2003 heeft Alexandre de leiding over La Grenouillère, een restaurant met een zeer creatieve keuken en sinds lange tijd een grote rol voor groente. Rond het restaurant zijn behalve diverse moestuinen en kruidentuinen ook 8 moderne ecolodges voor gasten die willen blijven slapen. La Grénouillière heeft 2 Michelinsterren en was in 2020 het eerste Noord-Franse restaurant met een ‘macaron vert’, ofwel een groene Michelinster. Gauthier beheert nog drie restaurants in Montreuil: café Grand’Place, neo-bistro l’Anecdote en Froggy’s Tavern, een moderne variant van de lokaal klassieke rôtisserie.

Meer informatie

Noot redactie: het restaurant is momenteel gesloten wegens wateroverlast en zal naar verwachting weer opengaan in de lente van 2024.

la grenouillère alexandre gauthier sterren restaurant
la grenouillère alexandre gauthier sterren restaurant
Alexandre Gauthier

Meer nieuwe Michelin-adressen!

Er zijn nog 2 adressen in Pas-de-Calais met een nieuwe onderscheiding in de Michelingids van 2024. La Cour de Rémi in Bermicourt, op het platteland in de buurt van Hesdin, heeft een groene Michelinster gekregen. Daarmee geeft Michelin blijk van waardering voor de duurzame keuken van chef-kok Sébastien de la Borde, die veel met groente en kruiden uit de directe omgeving werkt. Ook is er een Bib gourmand uitgereikt aan restaurant La Plage in Audresselles, waar de jonge vrouwelijke chef Solène Elliott (een nichtje van William Elliot, zie boven) elegante ‘bistronomie’-gerechten serveert direct aan het strand, in dit badplaatsje tussen de Twee Kapen.

Le Cour Remi hotel restaurant bermicourt
La Cour de Rémi

Beeld: A. Flament/Hotel Westminster & La Liégeoise, Château le Beaulieu, Ildiko Peter/La Grenouillère

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan