Restaurants

Bacôve: gastronomisch genieten in Saint-Omer

24 augustus 2022

In voor een culinair feestje? De jonge maar al beroemde chef-kok Camille Delcroix en zijn vrouw Carla openden in 2022 hun gastronomische restaurant Bacôve in Saint-Omer. Nu twee jaar later, in maart 2024, zijn zij beloond met een eerste Michelinster!

Camille Delcroix is terug in Noord-Frankrijk, waar hij geboren is. Deze jonge chef-kok (32 jaar) groeide op in de regio Valenciennes, waar zijn ouders een ambachtelijke slagerij annex traiteur runden. De passie voor koken met goede producten werd hem dus letterlijk met de paplepel ingegoten. Hij koos voor een opleiding aan de hotelschool en na diverse stages in onder andere Vlaanderen en Engeland verfijnde hij zijn kennis en vaardigheden in de keuken van het prestigieuze Château de Beaulieu in Busnes (tweesterren Michelin).

Restaurant Bacôve Saint Omer

Lees ook: Dit zijn de Michelin-restaurants van Pas-de-Calais

Top Chef

In 2018 werd Delcroix plotsklaps Frankrijks nieuwste culinaire bekendheid, na het winnen van het populaire kookprogramma Top Chef. Hij bracht een eigen kookboek uit, La Popote du Nord, met daarin echte Ch’tigerechten, als eerbetoon aan de typisch Noord-Franse familierecepten van zijn moeder, die in 2010 overleed. Nu is de tijd aangebroken om dit culinaire repertoire te delen in zijn eigen restaurant Bacôve, in het hart van Pas-de-Calais.

Chef-kok Camille Delcroix: “Met mijn keuken wil ik puur plezier bieden”

Bacôve: ode aan lokale vaartradities

De bacôve is de naam voor de traditionele boot die hier al eeuwenlang door de sloten van het moeraslandschap, de Audomarois, vaart! De houten platbodem functioneerde vroeger vooral als transportmiddel om groente en fruit naar de stad te brengen. De boot zorgde zo als het ware voor de verbinding tussen mens en natuur. Chef Delacroix: “Ik vaar zelf ook graag, vooral om mensen te ontmoeten. Iedereen kent elkaar hier!”

header-Saint-Omer moeras Audomarois varen

Puur natuur

De inrichting van zijn nieuwe restaurant heeft Delacrois bewust heel natuurlijk en sereen gehouden. Met houten meubels, gedempte verlichting en op de achtergrond de hoge grassen, het veenbos en het vredige water van de moerassen.

Camille en zijn team werken louter met lokale producten en brengen het culinaire erfgoed van deze streek naar een nieuw niveau. Hier gaat de liefde voor dit land letterlijk door de maag! In maart 2024 is dat harde werken beloond met een eerste ‘macaron’, ofwel een eerste ster, in de Michelingids.

Bacôve is geopend voor lunch en diner van woensdag t/m zondagmiddag. Lunchmenu €45 (3 gangen, alleen op weekdagen). Avondmenu €80-€95. Reserveren. Meer informatie: restaurant-bacove.com

Beeld: © 2021-Tourisme en Pays de Saint-Omer en Bastien Pradeau

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan