De Audomarois: varen op het moeras bij Saint-Omer

16 mei 2023

Het stadje Saint-Omer wordt omringd door een uitgestrekt polder- en waterlandschap dat is beschermd door Unesco. Je kunt de rijke flora en fauna van het ‘Marais Audomarois’ ontdekken aan boord van traditionele moerasboten.

Net buiten Saint-Omer ligt het prachtige moeras van de Audomarois. Dit gebied van 37 km2 wordt al 13 eeuwen lang verbouwd en bewoond. Je kunt de beschermde natuur en de polders van dit gebied ontdekken vanaf het water: per kano, roeiboot, elektrische bootjes of met traditionele houten punters. Een mooi startpunt is La Maison du Marais, een bezoekerscentrum dat vertelt over unieke natuur en de tradities van het gebied.

La Maison du Marais

De vaste expositie in het Maison du Marais laat zien hoe dit gebied transformeerde van moeras tot polderlandschap en in de 19e eeuw uitgroeide tot een landbouwgebied. In de 19e eeuw werkten hier 400 families op totaal 850 hectare land. In die tijd ontstonden veel lokale tradities, zoals de drijvende markten en de legende van moerasheks Marie Groët, die kinderen onderwater zou trekken naar diepe gronden.

Vaartocht

Vanuit het Maison du Marais kun je een boottocht maken op een authentieke punter, be bacôve. Circa 1 uur lang vaar je samen met een natuurgids door een klein deel van de in totaal 700 km aan waterwegen van het moeras. Onderweg kun je je verwonderen aan de vele soorten planten, watervogels, insecten en vissen die dit gebied rijk is.

Varen langs oude boerderijen en rietkragen vol watervogels en libellen

Saint Omer moeras audomarois vogels natuur

De laatste botenmaker

Een andere interessante activiteit in het moeras is een bezoek aan Le Faiseur des Bateaux. In de werkplaats van Rémi Colin, de laatste ambachtelijke botenmaker van het gebied, kun je zien hoe de traditionele moerasboten (de escute en de bacôve) gemaakt worden.

Les Faiseurs de Bateaux
Bootmaker Marais
Meer informatie

Andere tips:

– Een elektrisch bootje, roeiboot of kajak huren voor een zelfstandig bezoek aan het moeras? Dat kan onder andere bij: www.isnor.fr

– In de zomermaanden bestaan er ook diversen borrelvaartochten (croisières apéritives) en andere thematische ‘cruises’ om dit prachtige gebied in verschillend licht te bewonderen!

Logeren midden in de Audomarois! Dat kan in La Fermette de Marie Grouette, een B&B op een eilandje in het moeras.

B&B La fermette Marie Groet
Saint Omer B&B La fermette Marie Groet BB logeeradressen

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan