10x niet missen in het groene binnenland

22 september 2022

De valleien en het platteland van Pas-de-Calais bieden een hoop verleidingen voor vakantiegangers op zoek naar natuur, cultuur en lekker eten. Met veel bezienswaardigheden en een rustgevende landelijke omgeving voor tal van buitenactiviteiten.

1. Vestingstadje Montreuil-sur-Mer

Montreuil-sur-Mer is een pittoresk vestingstadje op een halfuur rijden van de Opaalkust, idyllisch gelegen in de groene vallei van de Canche. Je slentert er door charmante kasseienstraten vol winkels en restaurants. Ook kun je de citadel bezoeken en intussen genieten van het riante uitzicht op de omgeving.

Saint Omer

2. Saint-Omer en de Audomarois

Saint-Omer is een provinciestadje met veel historische bezienswaardigheden, zoals de gotische kathedraal, de ruïnes van een oude abdij en bijzondere musea (Sandelin, Palais du Cathédrale). Andere trekpleister is het mooie moeras en polderlandschap van de Audomarois, dat aan de rand van de stad begint. Er zijn diverse mogelijkheden voor een prachtig boottochtje door dit gebied, onder andere vanaf Maison du Marais in de stad.

3. De 7 Valleien en de Ternois

Rond het stadje Hesdin zorgen 7 kleine rivieren voor een lieflijk landschap van valleien, bossen, hagen en weilanden. Een ideaal gebied voor fiets- en wandeltochten. Oude watermolens, boerderijen en dorpen bepalen hier het uitzicht en diverse plekken markeren het middeleeuwse verleden van de streek, zoals Azincourt en de donjon van Bours.

4. Streekproducten en lokale smaken

Het vruchtbare achterland brengt veel smakelijke producten voort. Zoals uitstekende groente, bekroond gevogelte, talrijke ambachtelijke bieren en kazen. Je komt ze tegen op de streekmarkten, in de lokale restaurants en estaminets (authentieke eetcafés) of rechtstreeks bij de boer.

Streekproducten fraises-de-samer-la-ferme-de-bellozanne-maxime-et-adeline-vasseur-producteurs

5. La Coupole: raketbasis uit WOII

Je weet niet wat je ziet en meemaakt, als je een bezoek brengt aan La Coupole, een ondergrondse V2-raketbasis net ten zuiden van Saint-Omer. Het gebouw lijkt uit een James Bond-film te komen, maar de realiteit is vele malen triester en rauwer dan dat. Vanaf deze plek wilden de Duitsers Londen platgooien en dat was bijna gelukt… Fascinerende locatie en uitstekend museum, dat behalve aan WOII en de V2-raket ook aandacht besteedt aan de ruimterace.

WOII bunkers en musea langs de kust en binnenland
Via Francigena Pelgrimroute Bos van Guînes
donjon van bours kasteel

6. La Via Francigena

Steeds bekender en terecht: La Via Francigena is een oude pelgrimsroute van Engeland tot Rome. In Pas-de-Calais loopt het wandelpad van Calais naar Arras, via 12 etappes over een totale afstand van 250 km. Aan de kust kom je onderweg onder meer langs de Grand Site des Deux-Caps en Wissant, in het binnenland zijn het woud van Guînes, de abdij van Wisques, WOI-begraafplaats Notre-Dame-de-Lorette en Arras enkele van de highlights.

7. Kloosters en kastelen

Het oude Frans-Vlaanderen was rijkelijk bezaaid met religieuze bouwwerken. Op diverse plekken kun je nog binnen de muren van kloosters treden. Zoals in de 13e-eeuwse Chartreuse van Neuville bij Montreuil-sur-Mer. Of de abdij van Belval, waar je kunt overnachten en waar uitstekende kazen vandaan komen. Ook het 18e-eeuwse kasteel van Cercamp is gebouwd op de fundamenten van een cisterciënzer klooster.

8. Fietsen langs de Leie

Vallée de la Lys et Monts de Flandre is het eerste Franse fietsnetwerk via knooppunten. In Pas-de-Calais lopen de fietspaden van het netwerk over de vlakke oevers van de Leie, langs diverse gezellige binnenhavens. In de heuvels van de Monts de Flandre geniet je van uitzichten op windmolens, de herdenkingsplekken van de Artois en de silhouetten van de mijnbergen.

9. Bezoektuinen en parken

In het binnenland zijn er meer dan 20 prachtige bezoektuinen. Denk aan tuinen in de stijl van Monet, vol waterlelies, zoals Reflets de jardin. Of de fotogenieke tuinen van Les Jardins du Séricourt, met heggen en boompjes in kunstige vormsnoei en een ‘kathedraal’ van rozen.

10. Greeters: op stap met een local

De gastvrije sfeer van het Noord-Franse platteland komt extra tot leven als je op stap gaat met een Greeter. Deze vrijwillige gidsen vertellen met passie over de plek waar ze wonen of over een thema dat ze kennen als geen ander. Een unieke manier om de streek te leren kennen!

Meer informatie Greeters
Greeters op stap met een local

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan