Musea & monumenten

La Coupole: ronddwalen in een raketbasis uit WOII

12 oktober 2023

Verstopt op het platteland ten zuiden van Saint-Omer, ligt een van de grootste raketbunkers van de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is La Coupole een indrukwekkend museum over de oorlog en de ruimtevaart met een hightech 3D-planetarium.

Een koepel gemaakt van 55.000 ton beton, ruim 5 meter dik en met een doorsnede van 71 meter… De afmetingen van La Coupole zijn zo extreem, dat het bijna een decor lijkt uit een over-the-top spionagefilm. Maar de trieste waarheid is dat deze door dwangarbeiders gebouwde raketbasis verre van fictief is. Integendeel, La Coupole is een tastbaar bewijs van de grootheidswaanzin van de nazi’s.

la coupole raketbasis

Het geheime wapen van Hitler

Op 5 km ten zuiden van Saint-Omer, koos het Duitse leger in 1943 een oude krijtgroeve in de buurt van de dorpen Helfaut en Wizernes voor de aanleg van een geheim project. Op deze locatie moest een lanceerplatform komen voor de beruchte V2-raketten, die Hitler wilde gebruiken om Londen en doelen in Zuid-Engeland te vernietigen. Diverse gangen en zalen moesten honderden raketten bergen. De enorme betonnen koepel boven de raketbasis bood bescherming tegen geallieerde luchtaanvallen.

Ruimtevaart en de Koude Oorlog

Toch zorgden Engelse bombardementen er – net op tijd – voor dat de Duitsers de raketbasis niet konden afmaken. La Coupole werd daardoor nooit volledig operationeel. Maar de raketbasis speelde wél een belangrijke rol in de technologische ontwikkelingen en het begin van de Koude Oorlog. Tegenwoordig is La Coupole een fascinerend museum waar bezoekers de bizarre geschiedenis van deze locatie kunnen ontdekken.

La Coupole WOII bunker

Modern museum

Onder de koepel en in diverse gangen zijn tentoonstellingen ingericht rond drie thema’s: het leven in Noord-Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, de rol van V2-raketten in de geschiedenis, en het begin van de ruimtevaart. Alle informatieborden en interactieve displays zijn ook in het Nederlands geschreven, bovendien is er een Nederlandse audiogids verkrijgbaar bij de ingang.

la coupole WOII museum

Planetarium 3D

Sinds 2021 beschikt La Coupole over een ultramodern planetarium. Dankzij het 360°-scherm van 15 meter hoog, de superhoge resolutie (10 miljoen pixels) en het ruimtelijke 5.1 geluidssysteem waan je je hier echt in het heelal. Het hele jaar rond biedt het 3D Planetarium een gevarieerd en toegankelijk programma over uiteenlopende onderwerpen, van ruimtevaart tot geschiedenis. Met minimaal 4 voorstellingen per dag voor het grote publiek, elk met een ander thema.

la coupole planetarium

80 jaar D-Day: speciale tentoonstelling vanaf juni 2024

Vanaf juni 2024 tot juni 2025 is er in het museum van La Coupole een grote expositie tere ere van 80 jaar D-Day: Les chemins de la Libération, entre joies et drames. Deze tentoonstelling vertelt over de succesvolle propaganda-operatie Fortitude, die ervoor zorgde dat het Duitse leger verwachtte dat de invasie hier, aan de Opaalkust, en niet in Normandië zou plaatsvinden. Ook zie en hoor je veel over de laatste weken voor de bevrijding van Nord-Pas-de-Calais in de zomer van 1944.

Musée la Coupole, dagelijks geopend, 9.00-18.00 uur (april-juni), 9.00-19.00 uur (juli-augustus), 9.00-17.30 uur (sept-maart). Meer informatie over toegangsprijzen, lopende exposities en de voorstellingen in het 3D-planetarium: www.lacoupole-france.nl

Tip! Draag warme kleding, het is altijd fris in de bunker.

Beeld: Y. Cadart,  P. Brunet, R. Vimont

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan