Steden

Saint-Omer, waar stad en moeras samenkomen

26 mei 2023

In Saint-Omer zijn cultuur en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dankzij de ontginning van een oud moeraslandschap en de aanleg van een kanaal werd deze nederzetting een van de belangrijkste middeleeuwse handelssteden van Noord-Frankrijk. Vandaar al die historische schatten in het stadscentrum!

Saint Omer fontein centrum

Saint-Omer ligt niet van de Belgisch-Franse grens en laat zich gemakkelijk aanrijden voor een bezoek. Er zijn namelijk genoeg redenen om hier halt te houden want deze stad heeft een rijk aanbod van historische architectuur en wordt omring door een weids en verrassend landschap van slootjes, kanalen en weilanden, beter bekend als de Audomarois. Cultuur en natuur gaat hier hand in hand!

Historische bezienswaardigheden

De stad Saint-Omer kent veel oude gebouwen in Vlaamse en klassieke stijl. Indrukwekkend zijn de ruïnes van de Sint-Bertin abdij midden in de stad. De oorspronkelijke contouren van de abdij zijn gemarkeerd op de grond en doen je beseffen hoe groot het gehele complex geweest moest zijn. De grootste blikvanger in de stad is de schitterende Notre-Dame kathedraal, een van de mooiste gotische bouwwerken in Noord-Frankrijk. In het Musée Hôtel Sandelin, gehuisvest in een elegant 18e-eeuws herenhuis, kun je dwalen door 21 expositiezalen, met een gevarieerde collectie van religieuze kunst, porselein en meesterwerken uit de Europese schilderkunst.

Het moeras van de Audomarois

Onlosmakelijk verbonden met Saint-Omer is het omliggende moeras en polderlandschap: de Audomarois. In de middeleeuwen werd een begin gemaakt met het ontginnen van dit moeraslandschap en ontsluiting via allerlei waterwegen. Nu is dit een beschermd natuurgebied met onschatbare waarde voor de lokale flora en fauna. Het strekt zich uit over 3700 hectare en heeft meer dan 700 km aan waterwegen.

De Audomarois ontdek je hebt best tijdens een bootvaart. Dit kan met een bacôve, de traditionele lokale boot, of met pontonboten. Er zijn diverse startpunten en opstapmogelijkheden in en om Saint-Omer.

Lees ook: Varen door de Audomarois

header-Saint-Omer moeras Audomarois varen

Fietsen door Saint-Omer

Een leuke manier om de stad te ontdekken is op de fiets. Je kunt elektrische fietsen huren bij het Office du Tourisme (in het centrum, vlak achter de kathedraal) of bij het Maison du Marais (aan de rand van de stad, met parkeerterrein). Verder kun je mooie wandelingen maken rondom de stad, zoals in het natuurgebied van de meertjes van Romelaere, over vlonderpaden dwars door het riet.

Saint Omer wandelen omgeving moeras polder audomarois Saint Omer luchtfoto
jardin public park Saint Omer

Ook het stadspark van Saint-Omer is een aanrader. Je vindt er een aangelegde Engelse tuin en een oud bos met onder meer een trimparcours, een kinderspeeltuin en klein dierenpark. En mis ook niet de ondergrondse raketbasis La Coupole, 6 km ten zuiden van Saint-Omer: een indrukkende locatie uit de Tweede Wereldoorlog met een breed opgezet museum.

Meer informatie

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan