Musea & monumenten

Calais, stad van strand, kunst en mode

10 mei 2022

Calais is een kustplaats met een paar verrassende bezienswaardigheden. Naast het strand vind je hier het beroemde kunstwerk van Rodin, mooie musea en een magische Draak, die nog maar sinds kort de zeekades van Calais bewoont!

Le Dragon de Calais briest en spuugt vuur en is sinds 2019 de grote blikvanger van Calais! Sinds dat jaar loopt de mechanische draak van La Compagnie du Dragon langs zee. Bezoekers van de stad kunnen een ritje maken op zijn rug en vanaf 15 meter hoogte uitkijken over het strand. Een bijzondere attractie die een eigentijdse competitie aangaat met de andere, veel oudere, bezienswaardigheden van Calais.

calais dragon

Belfort en vuurtoren

Calais kreeg het zwaar te verduren tijden de Tweede Wereldoorlog maar het 19e-eeuwse stadhuis in met zijn belfort rood baksteen bleven gespaard. Deze opvallende toren met groot uurwerk staat op Werelderfgoedlijst van Unesco, samen met andere belforten in Noord-Frankrijk en België. Het 77-meter hoge belfort van Calais kun je bezoeken. Een ander monument waarop je van het uitzicht kunt genieten is de mooie zwart-witte vuurtoren van Calais. De top van 55 meter hoogte bereik je via de spiraaltrap van 271 treden!

Calais beffroi
Courgain Calais Phare

De Burgers van Calais door Rodin

Direct naast het stadhuis staat het beroemde beeldhouwwerk van Auguste Rodin. Met De Burgers van Calais beeldde de kunstenaar een aangrijpend moment in de Honderdjarige Oorlog uit: zes mannen die zich opofferen (met het galgenkoord al om de nek) om de rest van de stad te redden van de Engelsen. In het Musée des Beaux-Arts van Calais vind je nog meer werken van Rodin en ook schilderkunst uit de 19e eeuw tot het heden.  

Kant- en Modemuseum

Modeliefhebbers rijden om voor het prachtige Cité de la Dentelle et la Mode in een verbouwde kantfabriek. In dit grote museum ontdek je de geschiedenis van de lokale kantindustrie, die begin 19e eeuw opbloeide in Calais. In het museum met meer dan 3.000 kledingstukken zie je ook modern kant uit Calais, dat nog altijd zeer geliefd is bij Franse modeontwerpers. Fascinerende plek!

Cité de la Dentelle de Calais

In het Kant- en Modemuseum ontdek je de eeuwenoude kantindustrie van Calais.

Museum over WOII: Musée de Mémoire 30-45

Midden in de stad Calais, in het park Saint-Pierre, kun je dit oorlogsmuseum in een Duitse bunker (blockhaus) bezoeken. De collectie van Musée de Mémoire 39-45 toont veel foto’s en voorwerpen uit het dagelijks leven tijdens de oorlog. Zo’n twintig expositiezalen vertellen de geschiedenis van Calais en verhalen over de opvallende evenementen in de periode van 1939 tot 1945.

Natuurgebied Le Platier d’Oye

Vanuit Calais sta je al binnen een half uur rijden op de hoge krijtklif Cap Blanc-Nez, waar de ongerepte Grand Site des Deux-Caps begint. Ook net ten noorden van de stad is er een uniek stukje natuur te ontdekken: het Reserve Naturelle du Platier d’Oye. Dit mooie landschap van waterland en duinen is het leefgebied van een extreem rijke flora en fauna. Zoals talrijke soorten vogels, kikkers, blauwe zeedistel, duinviooltjes, Schotse Hooglanders en Shetlander schapen.

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan