De Draak van Calais: kunstwerk en attractie ineen
8 februari 2024
8 februari 2024
Calais heeft een verrassende inwoner: een 12 meter hoge draak sluipt een groot deel van het jaar over de strandboulevard. Bijna 50 passagiers kunnen meerijden op de rug van dit mysterieuze wezen en vooral voor kinderen is dat een bijzondere ervaring.
Zeemeeuwen krijsen boven de boulevard en schuimende golven laten een wit spoor achter op het strand van Calais. Plots loopt een mysterieus silhouet dit vertrouwde zeezicht binnen. Blauwgroene schubben. Rode ogen. Een briesende bek. En vuur! Zelfs als je vooraf al eens foto’s van hem gezien hebt, blijft een ontmoeting met Draak van Calais een even indrukwekkende als wonderlijke ervaring. Wat doet dit mechanische monster hier aan de Opaalkust?
Le Dragon de Calais komt uit Nantes, waar het dier gebouwd is in de ateliers van Les Machines de l’Ile. Sinds 2003 verrijzen daar fabelachtige machinedieren, zoals een reusachtige olifant, een zee-carrousel en een grote spin. Dit artistieke project, dat qua sfeer doet denken aan het universum van Jules Verne en aan de vliegapparaten van Leonardo Da Vinci, is inmiddels internationaal bekend en blijft zich uitbreiden naar andere steden. In 2019 verwelkomde de stad Calais zijn Draak. Volgens de bijgeleverde legende kwam het monster tevoorschijn uit een diepe zeegrot, die per ongeluk geopend werd tijdens werkzaamheden aan de haven van Calais.
De Draak is 12 meter hoog, 25 lang en weegt 72 ton. Deze grote jongen bestaat uit een ijzeren geraamte bedekt met kunstig bewerkte en beschilderde houtdelen. Zijn ogen, oogleden, oren, mond, tong en vinnen kunnen bewegen en er zijn minstens 6 mensen nodig om het dier te besturen. De Draak kan liggen, opstaan, tot 4 km per uur lopen, met zijn vleugels klapperen en stoom, water of vuur spuwen. Zes dagen in de week zijn er wandelingen met bezoekers, ’s zomers tot wel 7 keer per dag.
Al vanaf de grond kun je de Draak in volle glorie bewonderen en je ziet zijn motoriek en uitdrukkingen dan eigenlijk zelfs nog beter dan hoog vanaf zijn rug. Ook zonder kaartje is een bezoek aan het monster dus de moeite waard.
Maar wie zelf een ritje op de Dragon wil beleven kan het beste tijdig vooraf reserveren, vooral in het hoogseizoen zijn de 50 plaatsen snel vol. De Draak loopt heel rustig, de wandeling over de boulevard duurt circa 45 minuten. Bij de opstapplaats, vlak naast de haven voor de ferryboten, is er ook een café-restaurant met terras, l’Antre du Dragon.
Vlak bij de Draak is een tweede creatuur te bewonderen: een 4 meter lange leguaan op een zeecontainer. Deze Iguane Sentinelle kun je zelf besturen via een vrij toegankelijk besturingspaneel. Het reptiel kan zijn hoofd en staart bewegen en water spuwen. Vanaf 2025 wordt het avontuur nog groter: dan krijgt Calais ook bezoek van een reusachtige komodovaraan. Dit dier gaat fungeren als een soort pendeldienst tussen bezienswaardigheden van Calais, zoals het Fort van Nieulay en de wijk Saint-Pierre. Deze reuzehagedis vervoert straks tot 20 passagiers, die via zijn lange staart aan boord kunnen klimmen.
Cité du Dragon, op de zeedijk vlak naast de haven. Ritjes op de draak van dinsdag t/m zondag, tussen 10.00 en 19.00 uur. Tarief €9,50 (12+), €7,50 (4-11). Kinderwagens kunnen niet mee op de Draak. Meer informatie
– Het personnage van de Draak van Calais verscheen voor het eerst in 1994, bij de opening van de Eurotunnel.
– Het duurde 2 jaar om de Draak van Calais te bouwen.
– Er zijn 6 personen nodig om de Draak te besturen.
– In het café-restaurant bij de opstapplaats kun je onder meer ‘Drakenbier’ bestellen en crêpes met blauwgroene slagroom (in de kleur van de Draak).
Filmpje van de Draak van Calais in actie
Beeld. Yannick Cadart, Fred Collier, Ludovic Maisant
"*" geeft vereiste velden aan