Steden

Street-art parcours in Boulogne en Calais

20 juni 2023

Modern, artistiek en indrukwekkend! Twee kustplaatsen in Pas-de-Calais hebben een groeiende verzameling kunstwerken in de open lucht. Zowel in Boulogne-sur-Mer als in Calais kun je een street-art parcours volgen langs façadehoge graffitis en muurschilderingen van internationale kunstenaars.

Boulogne-sur-Mer

Boulogne is hard op weg een openluchtmuseum te worden! De havenplaats heeft al 57 huizenhoge kunstwerken van internationale graffitikunstenaars, onder wie bekende namen zoals de Nederlandse street-artist Leon Keer. Sinds 2016 vindt in juli het Festival de Street Art plaats, waarbij nieuwe kunstwerken worden aangemaakt. Die kun je vervolgens het hele jaar lang bewonderen er is een stadswandeling die langs alle werken voert. Deze wandeling vind je op internet en bij het Office du Tourisme is ook een papieren brochure beschikbaar over de wandeling, inclusief informatie over alle kunstwerken en de kunstenaars.

boulogne street art
boulogne street art

Het street-art project van Boulogne is overigens bedacht als eigentijdse tegenhanger voor de veel oudere monumenten van deze historische kustplaats. Zoals de 13-eeuwse stadsmuren, het Château-Musée en de oude crypte van de kathedraal: die samen meer dan 2000 jaar geschiedenis omvatten. Bijzondere combinatie!

boulogne street art

boulogne street art
STREET-ART IN BOULOGNE

Calais

Ook Calais heeft sinds 2020 een street-art route of beter nog… wel twéé routes. De eerste route – Calais Street-Art Côté Mer – voert langs zee en de haven, waarbij je 13 kunstwerken aandoet en onderweg ook glimpen opvangt van onder meer de Draak van Calais, de vuurtoren en de oude visserswijk van Calais. De tweede route Calais Street-Art Côté Dentelle concentreert zich op de wijk rond het Kant- en Modemuseum. Op deze route kom je ook langs het stadshuis met belfort (en het beroemde beeld van Rodin), Parc Saint-Pierre en het Musée Mémoire 39-45 over WOII. Tip! Deze tweede routes zijn ook heel goed per fiets te volgen: gebruik Le vel’In, de stadsfietsen die je op diverse plekken in Calais uit een stalling kunt trekken!

CALAIS street art
calais street art

Van half juli tot half augustus heeft ook Calais een Street Art Festival. Daarin staat niet alleen graffitikunst maar ook andere art urbain ofwel straatkunst centraal, zoals tijdelijke kunstwerken op het strand en presentaties van Ateliers du Graff en de Compagnie du Dragon, het collectief dat de grote Draak van Calais bemant.

calais dragon
STREET-ART IN CALAIS

Beeld: Javier Barriga/Ville de Boulogne-sur-Mer, Yannick Cadart/CD62, Evoca/Ville de Boulogne-sur-Mer, Shadow/Ville de Boulogne-sur-Mer. Draak van Calais: F. Collier

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan