Musea & monumenten

3 fantastische musea in Boulogne, Arras en Calais

21 mei 2022

Het Louvre-Lens Museum is niet het enige omrijmuseum van Pas-de-Calais. Ook de andere grotere steden van het departement hebben musea met internationale allure. En deze tonen hun collecties op unieke historische locaties: in een kasteel, in een abdij en in een voormalige kantfabriek.

1. Château-musée in Boulogne-sur-Mer

Het voormalige fort van Aumont is een imposant middelpunt van de historische binnenstad van Boulogne-sur-Mer. Dit kasteel uit de 13e eeuw en de 16e eeuw is in 1825 verbouwd tot een museum met een beroemde en veelzijdige collectie. Je vindt hier veel archeologische schatten, zoals de grootste verzameling Grieks aardewerk buiten het Louvre in Parijs. Ook kun je er een bijzondere collectie Inuït-kunst, Franse schilderijen en veel Egyptische schatten bewonderen, waaronder een ‘Gouden Mummie’ (tot 2025).

boulogne chateau musee
boulogne chateau musee gouden mummie
Meer info

2. Kant- en Modemuseum in Calais

Het Cité Dentelle Mode van Calais biedt een fascinerend inkijkje in de kantindustrie! De vroegere kantfabriek Boulart werd in 1999 door de architecten Henri Rivière et Alain Moatti omgevormd tot een modern museum. De vaste collectie vertelt de geschiedenis van deze lokale nijverheid die evolueerde van 16e-eeuws kantklossen tot de industriële weefmachines uit de 19e eeuw. De grote tijdelijke exposities van het museum richten zich op kant als inspiratiebron voor Franse en internationale modeontwerpers.

Calais Cité de la dentelle kant museum
calais rondleiding Cité de la Dentelle
Meer info

3. Musée des Beaux-Arts van Arras

De 18e-eeuwse Abbaye de Saint-Vaast in Arras is een van de grootste kloosters van Noord-Frankrijk. Deze abdij in de binnenstad van Arras herbergt een indrukwekkende collectie uit de middeleeuwen tot het begin van de 19e eeuw. De kunst is opgesteld in zalen rond de drie binnenplaatsen en de vroegere eetzaal van de monniken. Op 6.000 m2 zie je Hollandse en Vlaamse meesters, 18e– en 19e-eeuwse Franse schilderkunst en ook veel religieuze werken, waaronder de 7 ‘Mays’ uit de Notre-Dame in Parijs.

arras beaux arts saint vaast museum kunst
arras musée des beaux-arts
Meer info

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan