Musea & monumenten

Louvre-Lens: 5000 jaar kunst in modern museum

23 mei 2022

Pas-de-Calais heeft een eigen Louvre, vlak bij de stad Lens! Sinds de opening in 2012 hebben al 4 miljoen mensen het Musée Louvre-Lens bezocht. Het glazen museum op de plek van een vroegere mijnschacht heeft dan ook een ongekende collectie. Met meer dan 900 werken uit het Parijse Louvre en een bijzonder concept: de Tijdgalerij, waar je bijna letterlijk door de tijd reist.

Het Louvre-Lens is een prachtig voorbeeld van hoe industriële locaties een nieuwe culturele bestemming hebben gekregen in het Noord-Franse mijngebied. Aan de rand van Lens, op de plek van mijnschacht Fosse no. 9, verrees in 2012 een sprankelend nieuw museum met internationale allure. Het beroemde Japanse architectenbureau SANAA tekende het gebouw van glas en staal.

Vijf eeuwen kunst

Rond het museum ligt een groot park met uitzicht op het zwarte silhouet van de dubbele mijnberg van Loos-en-Gohelle (de ‘tweeling-terril’). Op deze plek waar tot 1960 nog steenkolen gedolven werden, zijn nu meer dan 900 werken te zien die uit de collectie van het Louvre in Parijs komen. Samen weerspiegelen ze 5.000 jaar kunstgeschiedenis: van de tijd van het eerste geschrift (3500 v.Chr.) tot halverwege de 19e eeuw. Er zijn drie expositieruimtes: de Tijdgalerij (gratis toegang), het Glaspaviljoen en de Galerij voor tijdelijke tentoonstellingen.

Tijdgalerij

De Tijdgalerij (La Galerie du Temps) heeft de vorm van een enorme ‘agora’ van 120 meter lang. Totaal 200 kunstwerken zijn hier in chronologische orde opgesteld. Egyptische sarcofagen staan er broederlijk naast Griekse beelden, Mesopotamische mozaïeken, middeleeuwse iconen en Franse schilderijen…. Bijzonder om te zien, al die verschillende beschavingen samen in één grote zaal. Een uitstekende Nederlandse audiogids vertelt je over elk kunstwerk. De Tijdgalerij is bovendien niet statisch: elk jaar worden ongeveer 40 kunstwerken uit de Galerij vervangen door nieuwe werken uit het moedermuseum in Parijs.

‘Op de plek van een vroegere mijnschacht staan nu eeuwenoude kunstwerken’

Galerij voor tijdelijke exposities

Tegenover de Tijdgalerij ligt de Galerij voor tijdelijke exposities. Deze open ruimte ontvangt twee internationale exposities per jaar. Met onderwerpen als ‘Het Europa van Rubens’, ‘De Etrusken en het Middellandse Zeegebied’ of ‘De Louvres van Picasso’. Deze tentoonstellingen zijn altijd van hoog niveau en hebben spectaculaire mise-en-scènes.

Les Animaux Fantastiques

Van 27 september tot 15 januari 2024 vindt een expositie plaats over de rol van fabeldieren in kunst door de eeuwen heen. De sfinx, de draak, de griffioen, de eenhoorn, de feniks… Deze mythische creaturen blijven intrigeren, getuige ook hun aanwezigheid in eigentijdse films en series als Harry Potter en Game of Thrones

Louvre Lens

Glaspaviljoen

Het Glaspaviljoen ligt in het verlengde van de Tijdgalerij, maar is een stuk kleiner. Hier vind je exposities op meer gedurfde thema’s. Kunst in een nieuw daglicht! Het streven van dit culturele laboratorium: het kruisen van genres, een confrontatie of juist een combinatie van stijlen, sociale bespiegeling. Voor elke expositie maken werken uit het Louvre de reis en er wordt ook geleend van regionale musea. Het Glaspaviljoen komt uit op het grote park, een fijne plek voor een pauze na het museumbezoek. Je vindt hier ook een mooi restaurant: l’Atelier de Marc Meurin.

Dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur behalve op dinsdagen (gesloten). Toegang Tijdgalerij gratis, tijdelijke exposities €10-€18.

Meer informatie

Tip! Logeren naast het Louvre-Lens?

Tegenover het museum is er een viersterrenhotel verrezen in een vroeger mijnwerkerscomplex van zwarte baksteen: Hôtel Louvre-Lens. Sfeervol adres met een historische betekenis!

Hotel Louvre-Lens Esprit de France

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan