Béthune, art déco-stadje vol historie

13 juli 2022

Béthune is een kleine plaats in het noordoosten van Pas-de-Calais, niet ver van Lens en Arras. In de historische binnenstad kun je het oudste belfort van Noord-Frankrijk bewonderen. Ook staat Béthune bekend om de vele mooie art déco-façades.

Klein maar fijn! Die uitdrukking is goed van toepassing op Béthune, een stadje met slechts 25.000 inwoners, maar ook diverse historische bezienswaardigheden en een gemoedelijke sfeer. De plaats ligt tussen de heuvels van de Artois aan de rand van het vroegere mijngebied, maar toch was Béthune geen mijnwerkersstad. In de middeleeuwen werd de plaats welvarend door textiel en later waren tabak, suikerbieten en diverse industrieën de belangrijkste bronnen van inkomsten.

photo flament behtune grand place

Belfort uit de 14e eeuw

La Grande-Place is al eeuwenlang het middelpunt van Béthune en op dit plein vind je het belfort (le beffroi) uit 1388, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Deze klokkentoren van 33 meter bleef grotendeels overeind tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar de rest van de binnenstad van Béthune liep flinke schade op. Tijdens de wederopbouw in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw kreeg de plaats veel nieuwe gebouwen in toen opkomende art déco-stijl.

Belfort van Bethune

Wandeling door de binnenstad

Het Office du Tourisme van Béthune – gevestigd op 500 meter van La Grand’Place – biedt diverse wandelingen langs de art déco-architectuur en andere monumenten. Zoals het prachtige stadhuis, de diverse façades rond het plein en ook de 16e-eeuwse kerk van Saint-Vaast. Verder kun je het belfort beklimmen en bezoeken met een gids.

La Grand’Place: veel cafés en restaurants

Op het centrale plein van Béthune is vaak wat te beleven: hier vinden de streekmarkt, kermissen en allerhande feesten plaats, zoals de kerstmarkt in december. Ook zorgen de vele cafés en restaurants rond het plein voor extra gezelligheid.

art deco bethune

Moderne kunst in een oud bankgebouw

Een verrassende plek om te bezoeken in Béthune is Lab-Labanque, een cultureel instituut in een voormalig bankgebouw. Tussen de oude bankkluisjes, rond de vroegere klantenbalie en zelfs in de privé-appartementen van de bankdirecteur zijn wisselende exposities van hedendaagse kunst te zien.

Lab La Banque in Bethune

Art déco-zwembad van Bruay-la-Buissière

Net buiten Béthune is er een andere culturele bezienswaardigheid die al in diverse Franse speelfilms figureerde. Het gaat om het zwembad van architect Roger Salengro in Bruay-la-Buissière. Ook dit complex uit 1936 is volledig in art déco-stijl: met prachtige pure lijnen, van de badhokjes rond het bad, tot het omliggende sportcomplex in het 2 hectare grote park. Het monumentale buitenzwembad is nog volop in gebruik, dus in voorjaar en zomer kun je een bezoek combineren met een verfrissende duik.

swembad art déco

Tip! Elk voorjaar viert Béthune Le Printemps du Art Déco: in pril en mei zijn er tal van speciale rondleidingen, lezingen en andere activiteiten in het teken van de Art déco, de bouwstijl die zo goed vertegenwoordigd is in dit stadje. Meer informatie: www.tourisme-bethune-bruay.fr

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan