10x niet missen Louvre-Lens en omgeving

1 oktober 2022

De omgeving van Lens en Arras is een streek van veel facetten! Met diverse cultuur-historische parels, zoals oude steden en belforten, het erfgoed van het mijnverleden en de monumenten voor de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog.

1. Museum Louvre-Lens

Noord-Frankrijk heeft een eigen Louvre! Op de locatie van een vroegere kolenmijn verrezen in 2012 de eigentijdse contouren van het Musée Louvre-Lens. Blikvanger van dit museum met antieke en klassieke kunst is de Tijdgalerij: een grote zaal waar je letterlijk door vijf eeuwen kunstgeschiedenis wandelt.

2. Mijnstreek en Unesco-erfgoed

Meer dan twee eeuwen steenkolenwinning hebben fascinerende sporen nagelaten in zowel de architectuur, het landschap en zelfs de cultuur van de streek. De zwarte mijnbergen, de oude mijnschaften, de mijnwerkerswijken: sinds 2012 zijn meer dan 130 historische mijnlocaties in Noord-Frankrijk beschermd door Unesco.

3. De belforten

Ook de Noord-Franse belforten staan op de Werelderfgoedlijst. Deze klokkentorens en wachttorens waren een belangrijk machtssymbool van de rijke burgerij van Frans-Vlaanderen. Nog altijd vormen de belforten (les beffrois) het monumentale middelpunt van steden als Arras en Béthune. Diverse kun je bezoeken en beklimmen, voor een weids uitzicht over de stad.

4. Arras

Arras is een sfeervolle stad met een rijk verleden en meer dan 200 beschermde monumenten! Zo kun je hier het barokke stadhuis, het hoge belfort en de citadel van Vauban bezoeken. Of een glaasje drinken op de gezellige pleinen omringd door sierlijke koopmanshuizen. Of afdalen in het ondergrondse gangenstelsel van Arras en de Carrière Wellington… En nog veel meer!

5. Béthune

Béthune staat bekend als stad van de art-deco, de bouwstijl van de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. Rond het Grand’Place met zijn eeuwenoude belfort staan diverse prachtige panden uit de jaren ’20 en ’30. Net buiten Béthune kunnen architectuurliefhebbers het art-deco zwembad van Bruay-la-Buissière bewonderen, dat vanwege zijn bijzondere stijl in diverse speelfilms figureerde.

6. WOI-monument van Vimy

Het Canadese oorlogsmonument van Vimy is een adembenemende plek midden op het platteland tussen Arras en Lens. Op de heuvelrug waar Canadese troepen zware gevechten leverden tegen de Duitsers, zijn loopgraven nagebouwd en kun je een oorlogsmuseum bezoeken.

7. Notre-Dame-de-Lorette en de Herdenkingsring

Dee grootste militaire begraafplaats van Frankrijk is de laatste rustplaats van meer dan 40.000 soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. L’Anneau de la Mémoire, een ringvormig monument, toont de namen van alle soldaten die hier in de regio gevallen zijn: meer dan een half miljoen slachtoffers uit 40 verschillende landen.

8. Parc d’Olhain: groot boomklimpark

In het hart van de mijnstreek, tussen Béthune en Lens, kunnen jong en oud zich uitleven in dit sportieve themapark. Midden in een bos zijn er diverse sportieve attracties tussen de bomen, zoals een rodelbaan, een minigolfbaan en een spectaculair boomklimpark, met het grootste klimnet van Europa.

parc d'olhain boomklimpark

9. Bierbrouwerijen rond Lens

De omgeving van Lens is de bakermat van een van de bekendste bieren van Noord-Frankrijk: brasserie Saint-Germain brouwt hier Page 24. Tijdens de Lens-Liévin Beer Tour van het toeristenbureau van Lens kun je deze en andere lokale brouwerijen bezoeken. De ambachtelijke bieren van de streek staan uiteraard ook op de kaart van estaminets en biercafés in buursteden als Arras en Béthune, waar je ze vaak kunt proeven met een lokaal kaasplankje erbij.

10. Geitjes en fietsen Terril de Rieulay

Bijzonder! De mijnbergen (terrils) zijn niet alleen opvallende landmarks in het Noord-Franse landschap, vele van hen hebben tegenwoordig ook een recreatieve functie. Zo kun je mooi fietsen en wandelen op de Terril van Rieulay. Op deze nu groene mijnberg grazen ook de geitjes van een biologische geitenboerderij aan de voet van de berg, met een terras en proeverij.

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan