Streekproducten

10 lokale markten om te bezoeken

3 mei 2024

Verse vis, ambachtelijke kazen, kloosterbieren, verse groente van het land… Er zijn zoveel mooie producten in Pas-de-Calais! Je kunt ze bewonderen én proeven op de sfeervolle en vaak eeuwenoude markten die de streek rijk is!

Etaples-sur-Mer: de grootste markt van de Opaalkust

In 2021 is de markt van Etaples-sur-Mer uitgeroepen tot ‘de mooiste markt van Frankrijk’. Al meer dan twee eeuwen lang vindt op en om het Place du Général de Gaulle de grootste markt van de Opaalkust plaats. Met soms wel 150 kramen op de vaste marktdagen dinsdag- en vrijdagochtend. Veel verse vis en schaaldieren, maar ook kleurrijke mix van andere producten, zoals lokale kazen, brood, groente (rattes uit Le Touquet), fruit, kruiden, kleding en woonaccessoires. Ook op de kade van Etaples zijn dagelijks kramen met verse vis te vinden.

Montreuil-sur-Mer: vers van het land en de zee

Net als in Arras vindt ook in Montreuil-sur-Mer al eeuwenlang een markt plaats, hier op het centrale Place du Général de Gaulle. Op zaterdagochtend kun je er verlekkerd rondslenteren tussen flamiches, gebraden kippetjes, oesters, honing, lokale kazen en verse (bio)groenten.

Arras: sfeervolle streekmarkt onder het belfort

De grote zaterdagmarkt van Arras vult de twee monumentale pleinen in het centrum van de stad: Place des Héros en de Grand’Place. Deze met elkaar verbonden pleinen staan samen vol met meer dan 200 kramen met de meest uiteenlopende producten. Verse etenswaar maar ook boeken, kleding en fournituren. En dat alles in de schaduw van het stadhuis en het prachtige belfort uit de 16e eeuw. Op woensdag is hier ook markt, maar dan alleen op Place des Héros.

Je kunt hier verlekkerd rondslenteren tussen gebraden kippetjes, oesters en lokale kazen’

Boulogne-sur-Mer: vis op het kerkplein

In de grootste zeehaven van Frankrijk kun je natuurlijk rekenen op dagverse vis en schaaldieren. Die vind je te midden van andere producten op de vaste markt op Place Dalton (woensdag- en zaterdagochtend), naast de Sint-Nicolaaskerk. En nog dichter bij zee op de dagelijkse vismarkt op Boulevard Gambetta aan de haven van Boulogne. De stalletjes liggen hier vol met sint-jakobsschelpen, krabben, zeebaars, tong, en andere glanzende vissen.

Le Touquet-Paris-Plage: bekende overdekte markt

Sinds de opening in 1932 is de gedeeltelijk overdekte markt van Le Touquet een geliefde plek in de badplaats. Een deel van de kramen staan onder een mooie markthal in de vorm van een halve maan, met in het midden een hoge poort met puntdak. Ernaast op het plein staan nog meer stalletjes, omringd door diverse terrassen voor een gezellig kopje koffie na de inkopen.

Saint-Omer: veel lokale groentes

Elke zaterdagochtend kun je de markt van Saint-Omer bezoeken. Het centrum van dit stadje bekend om zijn mooie kathedraal, komt dan helemaal tot leven! Op en rond Place du Maréchal Foch staan zo’n 80 kramen. Enkele Je vindt er kaas, vleeswaren, brood en vooral veel verse en lokale groenten, want dit is het hart van het kwekersgebied van de Audomarois. Zoals Tilques-wortelen, prei, witlof en bloemkool. Een enkele verkoper op deze markt presenteert die groentes zelfs in een houten bacôve (op wielen). Dit is een traditionele boot waarop de producten van het land vervoerd werden in dit waterrijke gebied. Na de boodschappen een kopje koffie of een glas wijn drinken is ook in Saint-Omer een vast ritueel voor veel marktbezoekers: rond het plein en in Rue Louis-Martel zitten diverse cafés en restaurantjes.

Hardelot: dimanches gourmands

In de badplaats Hardelot kun je van april tot oktober elke zondagochtend genieten van de Dimanches Gourmands (‘smakelijke zondagen’, 9.00-13.00 uur en in juli & auug. 8.00-13.00 uur). Producenten uit de hele streek staan met hun producten op deze gezellige markt, zoals lokale aperitiefdranken, kaasjes, honing en meer.

markt in Hardelot

Wissant: zomerse avondmarkt

Tussen de Cap Blanc-Nez en de Cap Gris-Nez ligt het prachtige vissersdorp Wissant, bekend om de flobart-boten. In het voorjaar en de zomer heeft het dorp een gezellige vrijdagavondmarkt op het plein in het centrum. 

Fête du flobart wissant

Clairmarais: drijvende markt

Het Marais Audomarois is het unieke water- en polderlandschap rondom Saint-Omer. Je kunt er mooie vaartochten maken en er wordt in de polders veel groente geteeld. In Clairmarais worden in de zomer drijvende markten gehouden (1x per maand van mei t/m september).

saint omer groente polder

Audruicq: rustieke sfeer

Audruicq, een plaatsje tussen Calais en Saint-Omer, heeft een grote weekmarkt op woensdagochtend. Met onder meer bloemen, planten, dieren (kippen, konijnen, kanaries), boerenzuivel en veel verse groente uit de polders rond Saint-Omer (bloemkool, artisjokken, waterkers, aardappelen). De kleurrijke en authentieke sfeer bezorgde deze markt in 2019 de titel ‘mooiste markt van Noord-Frankrijk’.

Marktdagen in Pas-de-Calais

BROCANTES & VIDE-GRENIERS
Hou je van chiner (struinen) en kun je vroeg opstaan? Vanaf het voorjaar begint het brocante-seizoen in Frankrijk. Ook in Pas-de-Calais vind je ieder weekend wel een vide-grenier (rommelmarkt) of brocante in een naburig dorp of stadje. De grote jaarlijkse brocante- en antiekmarkt van Montreuil-sur-Mer op 14 juli, Quatorze Juillet (nationale feestdag) is beroemd. En in Arras vindt rond 20 augustus de Puces à Bidasse plaats, een vlooienmarkt met honderden kramen naast het stadhuis en het hoge belfort.

Zie ook: brocabrac.fr/62 en www.sabradou.com

brocante Montreuil

Beeld: PdC/ Y. Cadart, A. Flament, F. Astier, A. Chaput, Unsplash/J. Dillies (Le Touquet) & A. Kovalchuk/Unsplash (brocante)

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan