Streekproducten

Verse vis en fruits de mer eten

30 december 2022

Voor de liefhebbers van vis, zeevruchten, schaaldieren en oesters is de Opaalkust een topbestemming. In de havens van onder meer Boulogne, Etaples en Calais vind je dagverse vis en fruits-de-mer in overvloed. En ook in de vele visrestaurants in Pas-de-Calais is het flink genieten!

Vis uit Het Kanaal en de Noordzee

Op de visafslag van Boulogne-sur-Mer, de grootste vissershaven van Frankrijk, gaan dagelijks meer dan 70 verschillende soorten vis onder de hamer. Tong, schol, tarbot, zeebaars, makreel, haring, kabeljauw, poon, zeebrasem en vele andere soorten! Je vindt ze terug op alle streekmarkten van Pas-de-Calais, maar er zijn drie marktlocaties waar de concentratie vis extra hoog is! Dat zijn de vismarkten in de havens van Boulogne, Calais (Quartier du Courgain Martime) en Étaples-sur-Mer. In de haven van Etaples vind je naast een tiental viskramen op de kade ook een overdekte markt met een eigen restaurant van de lokale visserscoöperatie, Aux Pêcheurs d’Étaples. Direct uit zee, zo op je bord!

boulogne vismarkt haven opaalkust

Noord-Franse bouillabaisse

In de vele (vis)restaurants rond de kust bereiden chef-koks al deze vissen op creatieve en soms zelfs gastronomische wijze. Alle grote badplaatsen langs de Opaalkust kennen bovendien een lokale versie van wat je de ‘Noord-Franse bouillabaisse’ kunt noemen. Deze rijke vissoep wordt gemaakt met diverse soorten verse vis (kabeljauw, wijting, makreel, zeepaling, poon – gelang de vangst), mosselen of zeekreeften, aardappelen, ui en prei. In Boulogne heet dit een gainée (foto onder). In Etaples en Berck-sur-Mer noemen ze het een caudière, terwijl de soep in Calais bekend is als courquinoise. Vooral eens proberen!

boulogne sur mer opaalkust vismarkt
gainee visssoep noord frankrijk opaalkust

Zeevruchten en sint-jakobsschelpen

Naast alle vis hebben ook schaaldieren en zeevruchten een prominente plek op de menukaart. Krabben, kreeften, wulken, alikruiken, scheermessen, garnalen… je kunt ze allemaal terugvinden op een plateau de fruits de mer! Bijvoorbeeld geserveerd in Le Touquet-Paris-Plage bij visrestaurant Chez Perrard, een lokaal instituut. En als je in Calais bent: ga vooral kijken bij de kraam van voetvisser Myriam Pont, die gespecialiseerd is in verse schaal- en schelpdieren. Ook oesters vind je rijkelijk langs de Opaalkust, die komen meestal uit de buurregio’s Normandië en Bretagne. Terwijl de wél 100% lokale coquilles saint-jacques ofwel sint-jakobsschelpen, die vers aan land komen in Boulogne: nog zo’n grote delicatesse uit de zee!

kreeft fruits de mer oesters restaurant
Fruits de mer bij restaurant La Marie Galante in Audresselles

Haring, gerookte vis en mosselen

Na een dagje strand kun je ook in alle badplaatsen terecht voor een portie moules-frites, een vers mosselpannetje met knapperige frieten. In veel maaltijdsalades zie je de producten van bekende lokale visrokerijen terug. Zoals de familiebedrijven Corrue en JC David in Boulogne-sur-Mer, die verfijnde gerookte haring, zalm, forel en schelvis produceren. Haring is overigens een andere grote ster van de Opaalkust! In Frankrijk eten ze die vis vooral gerookt, ingemaakt of zelfs gebakken. Dat laatste is goed te zien en proeven tijdens het jaarlijkse haringfestival van Etaples-sur-Mer, dat begin november plaatsvindt.

haring markt opaalkust noord frankrijk

Mr. Goodfish: duurzame vis

Lekker viseten, maar graag wel zo duurzaam mogelijk? Sinds 2010 is in Pas-de-Calais het platform Mr Goodfish actief. Dit initiatief van aquarium Nausicaa bestaat uit een website en app, waarop visliefhebbers kunnen zien welke minder bekende vissoorten meer aandacht verdienen en ook welke vis je het beste in welk seizoen eet. Diverse visserijen en restaurants langs de Opaalkust zijn aangesloten bij dit platform en respecteren een duurzame keuze voor hun vismenu’s. Et ça, c’est une bonne chose!

mosselen moules bouchot opaalkust mosselweker

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan