Restaurants

Plat du jour! 10 bekende streekgerechten

4 april 2024

Welke specialiteiten staan op de menukaart in Pas-de-Calais? Wat zijn highlights van de keuken van Nood-Frankrijk? Ontdek de bekendste traditionele gerechten van de streek!

menu Arras Potjevleesch
Restaurant aan de Grand’Place in Arras

1. La carbonade flamande

Stoofgerecht met rundvlees, bier, uien, kruiden een beetje peperkoek (pain d’épices). Het wordt traditioneel geserveerd met friet en is een zeer geliefde plat du jour in estaminets, de typisch Noord-Franse eetcafés.

2. La flamiche of tarte au maroilles 

Hartige taart met maroilles-kaas, de bekende sterk ruikende kaas uit buurdepartement Nord. Soms zit er ook prei in en deze quiche wordt in Pas-de-Calais wel geserveerd met een witlofsalade, voor een frisse begeleiding.  

3. Le potjevleesch

Een koud gerecht dat lijkt op een terrine, met in gelei diverse vleessoorten (varkensvlees, konijn, kip of kalfsvlees) die zijn gekookt in witte wijn. Kan als voorgerecht op de kaart staat of als hoofdgerecht, met frietjes en salade.

potjevleesch lokaal gerecht
Potjevleesch bij restaurant Al’Fossé 7 in de buurt van Lens

4. Le waterzooï

Waterzooi is een typisch Noord-Franse maaltijdsoep met kip (poulet) of vis (poisson) en diverse groentes, zoals wortel, selderij, prei en aardappel. In de versie met kip staat soms vermeld dat de soep gemaakt is met volaille de Licques, de lokale AOC-kip.

5. Le gratin d’endives

Er wordt veel witlof (endive of lokaal ‘chicon’) verbouwd in het departement en die vind je terug in deze heerlijke ovenschotel met behalve witlof ook ham, kaas en béchamel. Meestal gaat het om geraspte harde kaas, maar er bestaan ook varianten met maroilles.

6. La gainée boulonnaise

Gainée is een traditionele vissoep die wel de ‘bouillabaise van Boulogne-sur-Mer’ genoemd wordt. Hij is rijk gevuld, met vis, groente en crème fraîche.  

gainee visssoep noord frankrijk opaalkust
Gainée

7. Moules marinières

Moules-frîtes (mosselen met friet) is een gerecht dat je overal langs de Opaalkust kunt vinden! Soms zijn er meerdere bereidingswijzen om uit te kiezen, maar het klassieke recept is moules marinières, wat betekent dat ze gekookt zijn met witte wijn, sjalotjes en selderij of peterselie.

8. Le welsh

De welsh (ook wel welsh rarebit) is een soort ham-kaastosti die gegrild wordt in de oven, overdekt met een saus van bier en cheddar. Je eet bij de welsh friet en eventueel ook salade. Op de ‘welsh complet‘ zit ook nog een spiegelei.

welsh streekgerecht
Welsh in brasserie La Belle Epoque in Hesdin (M. Lasalle)

9. Le lapin à la flamande

Het stoofpotje met konijn, pruimen en donker bier. Is typisch een gerecht dat vroeger werd gegeten voor de zondagse lunch, met de hele familie. Ook nu nog zie je het gerecht vaak op de kaart, vooral in de estaminets.

10. La tarte au libouli

Bij de nagerechten kun je uitkijken naar deze taart met suiker, eieren en gekookte melk, vandaar de naam, een verbastering van ‘lait bouilli’. Andere namen zijn: la tarte à gros bord en tarte au papin.

taart libouli
Tarte au libouli in restaurant Chez Mémère Harlé, net buiten Boulogne (Y. Cadart)

Beeld: Yannick Cadart, Matthieu Lasalle, Nicky Bouwmeester

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan