Streekproducten

8 lokale markten om zeker te bezoeken

21 juni 2023

Verse vis, ambachtelijke kazen, kloosterbieren, verse groente van het land… Er zijn zoveel mooie producten in Pas-de-Calais! Je kunt ze bewonderen én proeven op de sfeervolle en vaak eeuwenoude markten die de streek rijk is!

Etaples-sur-Mer: de grootste markt van de Opaalkust

In 2021 is de markt van Etaples-sur-Mer uitgeroepen tot ‘de mooiste markt van Frankrijk’. Al meer dan twee eeuwen lang vindt op en om het Place du Général de Gaulle de grootste markt van de Opaalkust plaats. Met soms wel 150 kramen op de vaste marktdagen dinsdag- en vrijdagochtend. Veel verse vis, want Etaples heeft een zeer actieve haven. Maar ook kleurrijke mix van andere producten, zoals lokale kazen, brood, groente (rattes uit Touquet), fruit, kruiden, kleding en woonaccessoires. Ook op de kade van Etaples zijn dagelijks kramen met verse vis te vinden.

Arras: sfeervolle streekmarkt onder het belfort

De grote zaterdagmarkt van Arras vult de twee monumentale pleinen in het centrum van de stad: Place des Héros en de Grand’Place. Deze met elkaar verbonden pleinen staan samen vol met meer dan 200 kramen met de meest uiteenlopende producten. Verse etenswaar maar ook boeken, kleding en fournituren. En dat alles in de schaduw van het stadhuis en het prachtige belfort uit de 16e eeuw. Op woensdag is hier ook markt, maar dan alleen op Place des Héros.

Montreuil-sur-Mer: vers van het land en de zee

Net als in Arras vindt ook in Montreuil al eeuwenlang een markt plaats, hier op het centrale Place du Général de Gaulle. Op zaterdagochtend kun je er verlekkerd rondslenteren tussen flamiches, gebraden kippetjes, oesters, honing, lokale kazen en verse (bio)groenten.

markt van Montreuil

Je kunt hier verlekkerd rondslenteren tussen gebraden kippetjes, oesters en lokale kazen’

Boulogne-sur-Mer: vis op het kerkplein

In de grootste zeehaven van Frankrijk kun je natuurlijk rekenen op dagverse vis en schaaldieren. Die vind je te midden van andere producten op de vaste markt op Place Dalton (woensdag- en zaterdagochtend), naast de Sint-Nicolaaskerk. En nog dichter bij zee op de dagelijkse vismarkt op Boulevard Gambetta aan de haven van Boulogne. De stalletjes liggen hier vol met sint-jakobsschelpen, krabben, zeebaars, tong, en andere glanzende vissen.

Le Touquet-Paris-Plage: monumentale overdekte markt

Sinds de opening in 1932 is de gedeeltelijk overdekte markt van Le Touquet een geliefde plek in de badplaats. Een deel van de kramen staan onder een mooie markthal in de vorm van een halve maan, met in het midden een hoge poort met puntdak. Ernaast op het plein staan nog meer stalletjes, omringd door diverse terrassen voor een gezellig kopje koffie na de inkopen.

Hardelot: dimanches gourmands

In de badplaats Hardelot kun je in juli en augustus elke zondagochtend genieten van de Dimanches Gourmands (‘smakelijke zondagen’).  Producenten uit de hele streek staan met hun producten op deze gezellige markt, zoals lokale aperitiefdranken, kaasjes, honing en meer.

Clairmarais: drijvende markt

Ken je het Marais Audomarois? Dat is het unieke water- en polderlandschap rondom Saint-Omer. Je kunt er mooie vaartochten maken en er wordt in de polders veel groente geteeld. In Clairmarais worden in de zomer drijvende markten gehouden (1x per maand van mei t/m september).

saint omer groente polder

Wissant: zomerse avondmarkt

Tussen de Cap Blanc-Nez en de Cap Gris-Nez ligt het prachtige vissersdorp Wissant, bekend om de flobart-boten. In het voorjaar en de zomer heeft het dorp een gezellige vrijdagavondmarkt op het plein in het centrum. 

Audruicq: rustieke sfeer

Audruicq, een plaatsje tussen Calais en Saint-Omer, heeft een grote weekmarkt op woensdagochtend. Met onder meer bloemen, planten, dieren (kippen, konijnen, kanaries), boerenzuivel en veel verse groente uit de polders rond Saint-Omer (bloemkool, artisjokken, waterkers, aardappelen). De kleurrijke en authentieke sfeer bezorgde deze markt in 2019 de titel ‘mooiste markt van Noord-Frankrijk’.

BROCANTES & VIDE-GRENIERS
Hou je van chiner (struinen) en kun je vroeg opstaan? Vanaf het voorjaar begint het brocante-seizoen in Frankrijk. Ook in Pas-de-Calais vind je ieder weekend wel een rommelmarkt (vide-grenier) of brocantemarkt in een naburig dorp of stadje. De grote jaarlijkse brocante- en antiekmarkt van Montreuil-sur-Mer op 14 juli, Quatorze Juillet (nationale feestdag) is beroemd. En in Arras vindt rond 20 augustus de Puces à Bidasse plaats, een vlooienmarkt met honderden kramen aan de voet van stadhuis en het hoge belfort.

Op deze websites vind je overzichten van aanstaande rommelmarkten in Pas-de-Calais:
www.brocabrac.fr
www.sabradou.com

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan