Wandelen op de mijnbergen

27 september 2022

De omgeving van Lens is het gebied van de ‘zwarte piramides’! In de vroegere mijnstreek zie je op veel plekken de imposante zwarte silhouetten van de slakkenbergen. Die staan tegenwoordig niet alleen op de Werelderfgoedlijst, je kunt diverse ook bezoeken en beklimmen. Bijzondere wandelgebieden!

TERRILS, WAT ZIJN DAT?

Eenterril (uitgesproken als ‘terri’) is een kleine kunstmatige berg die ontstaat door de ophoping van mijnafval tijdens de steenkoolwinning. Het vroegere mijnbekken van Noord-Frankrijk telt ruim 340 van deze mijnbergen of slakkenbergen en 51 daarvan staan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De mijnbergen zijn soms meer dan 150 meter hoog en een aantal van deze ‘zwarte piramides’ is omgevormd tot recreatie- en wandelgebied. Beklim zelf ook eens een terril, een panoramische ervaring!

1. Loos-en-Gohelle: de hoogste mijnbergen van Europa

De twee terrils van Basis 11/19 in Loos-en-Gohelle zijn 186 meter hoog en behoren tot de hoogste mijnbergen van Europa. Ze liggen vlak naast elkaar en hebben daardoor de bijnaam Terrils Jumeaux (tweelingmijnberg). Mijnberg nr. 74a heeft een trap en wandelpad om de beklimming wat makkelijker te maken. Eenmaal boven heb je een prachtig 360° panorama over de mijnstreek. Je kunt ook halverwege pauzeren op een platform, maar voor de echte sportievelingen is het daarna nog 50 meter naar de top (en het laatste stukje is het steilst!). Reken 1 uur voor de klim en afdaling.

mijnbergen loos en gohelle pas de calais
terrils jumeaux loos uitzicht mijnarbeiderswijk cite base

Tip: Na de wandeling kun je wat gaan drinken in het Café Rando Patrimoine op de Basis 11/19 (za & zon geopend tot half oktober).

Hoe kom je er? Parkeren in de Rue Léon Blum in Loos-en-Gohelle of aan de voet van de Terrils 11/19 (Rue Léon Blum of Rue de Bourgogne).

2. De vlakke mijnberg van Pinchonvalles

Mijnberg nr. 75 bij Pinchonvalles is de langste slakkenberg van Europa: 1,5 km lang en 500 m breed. Wat biodiversiteit betreft is dit een van de rijkste terrils: je vindt hier meer dan 200 soorten planten, vogels, hagedissen en vleermuizen. Het gebied is dan ook geklasseerd als kwetsbaar natuurgebied. Er zijn 2 routes op de Pinchonvalles, die over wandelpaden met treden en haarspeldbochten voeren: het Sentier du Hercheu (2,5 km) en de Tour des Terrils (3,5 km).

terrils pinchonvalles mijnberg pas de calais
terril pinchonvalles mijnberg pas de calais

3. De mijnbergen van Haillicourt

Mijnberg nr. 2 in Haillicourt meet totaal 180 meter boven de zeespiegel. Samen met ‘tweelingbroer’ mijnberg nr. 3, domineert deze terrilhet omringende landschap. Op mijnberg nr. 2 voeren 420 treden naar de top en de belvedère die een adembenemend uitzicht biedt op de heuvels van de Artois en de keten van terrils. Er zijn 3 wandelroutes: Sentier des Glachoires (1,5 km), Sentier de la Corniche (2,6 km) en Sentier les Chamois (11,5 km).

haillicourt terril mijnbergen maart pas de calais
haillicourt terrils mijnbergen maart pas de calais

Hoe kom je er? Via Rue de la Lampisterie in Haillicourt.

4. De mijnbergen van het moeras van Fouquières

Op enkele kilometers van Lens is een voormalig moeras tijdens de mijnbouwperiode opgevuld met verschillende afzettingen. Zoals zwarte en rode leisteen, as, en ook diverse brandstoffen die ook nu nog bepaalde delen van de slakkenberg doen branden en dampen vrijgeven. Deze op vulkanen lijkende terrils zijn de enige mijnbergen waar je dit verbazingwekkende fenomeen kunt waarnemen! Er zijn 2 routes: Sentier des Fumerolles (2,5 km) en Sentier Tour des Terrils (5,2 km).

mijnbergen terrils du marais fouquieres

Hoe kom je er? Via Rue de la Liberté in Fouquières of de parkeerplaats Bois de Florimond in Harnes (op de D39, net buiten Harnes, na de groen-blauwe ijzeren brug).

5. De mijnberg van Le 9-9bis in Oignies

Met zijn ‘slechts’ 70 meter hoog is mijnberg nr. 110 niet de imposantste terril van de streek, maar de locatie is evenwel ideaal voor wandelen, hardlopen of nordic walking. Vanaf de top is er bovendien een mooi uitzicht op het mijncomplex van Le 9-9bis, een van de 5 belangrijkste monumenten van het Noord-Franse mijnerfgoed op de Werelderfgoedlijst. Er zijn 3 routes: Sentier du Bois des Hautois (2,5 km), Sentier du Bois Gosse (3,5 km), Sentier de Madame Decelrcq (8 km).

terrils mijnbergen pas de calais

Hoe kom je er? Via Chemin du Tordoir in Oignies.

6. Trailrunning op terril 94 bij Noyelles-sous-Lens

Ook mijnberg no. 94 bij Noyelles-sous-Lens heeft een nieuwe bestemming gekregen. Je vindt hier de Arena Terril Trail, met een trailrunning-parcours dat uniek is in Frankrijk. Alle voorzieningen zijn vrij toegankelijk: de helse trap met zijn 140 treden, de crossfitzone, de arena met zijn multi-parcours, de hellingen en glijbanen, en de uitkijkpost. Een plek waar trailrunners dus naar hartenlust kunnen trainen, maar waar je ook gewoon mag wandelen. Dagelijks geopend van 6.00 uur tot 23.00 uur.

mijnbergen terril trails
mijnberg terril noyelles sous lens

Hoe kom je er? Via Rue du 10 mars in Noyelles-sous-Lens, parkeerplaats Parc des Boclets.

7. Libercourt: mijnberg met een oude kabelbaan

Mijnberg no. 115 is de enige terril die is gebouwd met behulp van een kabelbaan: de laadbakken werden gebruikt om mijnafval te dumpen. Tegenwoordig heeft de natuur het terrein teruggewonnen, in de vorm van een moeras en een prachtig bos. Tijdens een wandeling in dit gebied ontdek je de overblijfselen van de oude kabelbaan, bijzondere bomen en talrijke vogelsoorten. Er zijn 2 routes: Sentier du Bois et Marais (2 km) en Sentier du Terril (2,6 km).

terrils libercourt mijnberg

Hoe kom je er? Via Allée de la Faisanderie in Libercourt.

Beeld: Y. Cadart, J.M. André/CDT Pas-de-Calais

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan