WOI & WOII-locaties

WOII-bunkers en oorlogsmusea

6 juni 2023

Op veel plekken langs de Opaalkust zijn sporen te zien van de beruchte Atlantische Muur, de Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog. Van bunkers tussen de duinen en in kustplaatsen tot de spectaculaire ondergrondse raketbasis, La Coupole.

1. La Coupole, ondergrondse raketbasis bij Saint-Omer

Deze Duitse raketbasis ten zuiden van Saint-Omer is een van de indrukwekkendste overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. De gigantische ondergrondse bunker werd in 1943 gebouwd voor de opslag en lancering van V2-raketten die heel Londen moesten vernietigen. De dikke koepelconstructie van de bunker (5,5 meter dik) moest de raketbasis beschermen tegen geallieerde bombardementen, maar in juni 1944 moesten de Duitse troepen La Coupole toch verlaten. Tegenwoordig huisvest de bunker een mooi museum met drie hoofdthema’s: V1- en V2- raketten, de Duitse bezetting in Noord-Frankrijk en de verovering van de ruimte. Ook is er een 3D-planetarium met films over het heelal en de planeten.

Update 2024! Vanaf juni 2024 tot juni 2025 is er in dit museum een grote expositie over 80 jaar D-Day, operatie Fortitude en de bevrijding van Pas-de-Calais in de zomer van 1944.

Meer info: www.lacoupole-france.com

La Coupole WOII bunker

Lees ook: 80 jaar D-Day-vieringen in Pas-de-Calais in 2024

2. Blockhaus d’Éperlecques

In 1939 bouwde het Duitse leger deze grote bunker (blockhaus) in het bos van Éperlecques, ten noordwesten van Saint-Omer. Het grote bouwwerk van gewapend beton (130.000 ton!) bood onderdak aan een kolossale lanceerbasis voor V1- en V2-raketten. Ook deze basis werd echter vernietigd voordat de V2 afgevuurd kon worden. Diverse bommen (Tallboy, Disney) die de RAF op Éperlecques gooiden, zijn nog te zien in de bunker die in authentieke ruwe staat verkeerd.

Meer info: www.leblockhaus.com

bunker van Eperlecques Tweede Wereldoorlog Atlantische Muur Opaalkust

3. Musée de Mémoire 39-45 in Calais

Midden in de stad Calais, in het park Saint-Pierre, kun je dit oorlogsmuseum bezoeken in een bunker dat de Duitse troepen gebruikten als commandopost. De collectie toont veel foto’s en voorwerpen uit het dagelijks leven tijdens de oorlog. Zo’n twintig expositiezalen vertellen de geschiedenis van Calais en verhalen over de opvallende evenementen in de periode van 1939 tot 1945. Geopend van mei t/m september.
Meer info: www.musee-memoire-calais.com

Calais Musee 39-45 WO2

4. Batterie Todt en Musée du Mur de l’Atlantique

Vanuit deze bunker bij de Cap Gris-Nez werden bommen van 800 kilo afgeschoten op Engeland, hemelsbreed maar 30 kilometer verderop. Museum met interessante voertuigen en een Krupp K5-spoorwegkanon. Meer info: www.batterietodt.com

5. Musée 39-45 in Ambleteuse

Ook het vissersplaatsje Ambleteuse, tussen Calais en Wimereux, heeft een WOII-museum. De collectie bevat 120 soldatenuitrustingen en meer dan duizend voorwerpen. Een archieffilm in de bioscoopzaal in jaren-40-stijl laat de landing in Normandië en de bevrijding van Parijs zien. Meer info: www.musee3945.com

Ambleteuse WO2 museum Opaalkust

6. Fort van Mimoyecques

Vanuit deze geheime V3-basis werden dagelijks honderden projectielen afgeschoten op Londen, totdat Tallboy-bommen hieraan een einde maakten op D-Day. Opvallend weetje: ’s winters is het fort gesloten en dan overwinteren er meer dan 350 vleermuizen. Meer informatie: www.mimoyecques.fr

Meer informatie over de herdenkingstoerisme in Pas-de-Calais: www.herdenking-pasdecalais.com

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan