WOI & WOII-locaties

WOII-bunkers en musea

6 juni 2023

Op veel plekken langs de Opaalkust zijn sporen te zien van de beruchte Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog. Van bunkers tussen de duinen en in kustplaatsen tot de spectaculaire ondergrondse raketbasis, La Coupole.

La Coupole, ondergrondse raketbasis bij Saint-Omer

Deze Duitse raketbasis is een van de indrukwekkendste overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. De gigantische ondergrondse bunker werd in 1943 gebouwd voor de opslag en lancering van V2-raketten die heel Londen moesten vernietigen. Tegenwoordig huisvest de bunker een mooi museum met drie hoofdthema’s: V1- en V2- raketten, de Duitse bezetting in Noord-Frankrijk en de verovering van de ruimte. Ook is er een 3D-planetarium met films over het heelal en de planeten.

La Coupole WOII bunker
Meer informatie

Musée de Mémoire 39-45 in Calais

Midden in de stad Calais, in het park Saint-Pierre, kun je dit oorlogsmuseum in een Duitse bunker (blockhaus) bezoeken. De collectie toont veel foto’s en voorwerpen uit het dagelijks leven tijdens de oorlog. Zo’n twintig expositiezalen vertellen de geschiedenis van Calais en verhalen over de opvallende evenementen in de periode van 1939 tot 1945. Geopend van mei t/m september.

Meer informatie

Batterie Todt en Musée du Mur de l’Atlantique

Vanuit deze bunker bij de Cap Gris-Nez werden bommen van 800 kg afgeschoten op Engeland, hemelsbreed maar 30 kilometer verderop. Museum met interessante voertuigen en een Krupp K5-spoorwegkanon.

Meer informatie

Musée 39-45 in Ambleteuse

Ook het vissersplaatsje Ambleteuse, tussen Calais en Wimereux, heeft een WOII-museum. De collectie bevat 120 soldatenuitrustingen en meer dan duizend voorwerpen. Een archieffilm in de bioscoopzaal in jaren-40-stijl laat de landing in Normandië en de bevrijding van Parijs zien.

Meer informatie

Bunker van Éperlecques

Verderop in het binnenland, in het bos van Éperlecques, bouwden de Duitsers in 1943 deze kolossale lanceerbasis voor V1- en V2-raketten. Het bouwwerk van gewapend beton (130.000 ton!) is in authentieke staat en sinds 1985 erkend als historisch monument.

Meer informatie

Fort van Mimoyecques

Vanuit deze geheime V3-basis werden dagelijks honderden projectielen afgeschoten op Londen, totdat Tallboy-bommen hieraan een einde maakten op D-Day. Opvallend weetje: ’s winters is het fort gesloten en dan overwinteren er meer dan 350 vleermuizen.

Meer informatie

Meer informatie over de herdenkingstoerisme in Pas-de-Calais: www.herdenking-pasdecalais.com

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan