Sporen van WOI in Pas-de-Calais

24 september 2021

De Eerste Wereldoorlog heeft Noord-Frankrijk getekend: rond Arras en Lens vonden enkele van de heftigste gevechten plaats van de loopgravenoorlog. Diverse monumenten en begraafplaatsen herinneren aan de vele jonge soldaten die hier tussen 1914 en 1918 sneuvelden.

Carrière Wellington in Arras

In de Carrière Wellington daal je af in de gangen rond een vroegere steengroeve, tot op 20 meter onder de straten van Arras. Dit indrukwekkende gangenstelsel werd tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd door Nieuw-Zeelandse mijnspecialisten uit het Britse leger. In 1916 bereidden 24.000 geallieerde soldaten hier in het donker een verrassingsaanval voor op de Duitsers. Je ziet en hoort als bezoeker hoe de soldaten er hun laatste dagen doorbrachten. Kippenvel…

Meer informatie

Begraafplaats van Notre-Dame-de-Lorette en de Herdenkingsring

Op de heuvel van Notre-Dame-de-Lorette ligt de grootste militaire begraafplaats van Frankrijk. Dit necropool herbergt 20.000 individuele graven en de stoffelijke resten van 22.000 onbekende Franse soldaten. Ook is er een basiliek en een herdenkingstoren. Tegenover de begraafplaats staat de Anneau de la Mémoire (Herdenkingsring). Dit grote monument is een eerbetoon aan alle soldaten die in de regio gevallen zijn, afkomstig uit wel 40 verschillende landen. De 580.000 namen staan in alfabetische volgorde, zonder onderscheid in nationaliteit of religie.

Notre Dame de Lorette
Notre Dame de Lorette

Mémorial Museum ’14-‘18

In Souchez, aan de voet van de heuvel van Notre-Dame-de-Lorette, staat het museum van het Centrum voor Oorlogsgeschiedenis. In een zwart gebouw met een bijzondere eigentijdse architectuur ontdekken bezoekers een uitgebreide collectie met archieffoto’s en films.

Meer informatie

Je ziet en hoort hoe de soldaten hier hun laatste dagen doorbrachten. Kippenvel…

De ruïne van de Mont Saint-Eloi

Op een heuvel met uitzicht op Arras getuigen twee verminkte torens van de grootsheid die een abdij ooit over de hele Artois uitstraalde. Totdat het heftige strijdgeweld van de Eerste Wereldoorlog daaraan een einde maakte… Het silhouet van de ruïne doet denken uit scènes van de oorlogsfilm 1917 van Sam Mendes, die wel in deze omgeving spéélt maar niet hier gefilmd is.

Meer informatie

Vimy Ridge Memorial

Bij het zien van de loopgraven en de ondergrondse gangen kun je je voorstellen hoe zwaar de Canadese soldaten het hadden tijdens de Slag om Vimy (The Battle of Vimy Ridge), een strategische heuvelrug tussen Arras en Lens. Op een panoramische punt – met uitzicht op de vlakte van Douai en mijnbergen in de verte – herdenkt het 30 meter hoge Canadees Memorial van Vimy alle Canadezen die gevochten hebben tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na een korte wandeling door een bos waar de bomkraters nog altijd te zien zijn, kom je uit bij het moderne bezoekerscentrum. Canadese studenten geven daar bevlogen rondleidingen in herinnering aan hun dappere landgenoten.

Meer informatie

Militaire begraafplaats van Étaples-sur-Mer

De vissersplaats Étaples-sur-Mer, vlak bij Le Touquet, heeft een Brits militair kerkhof met 11.500 graven naast de plek waar tijdens de Eerste Wereldoorlog een hospitaal stond. Dit is de grootste

Commonwealth-begraafplaats van Frankrijk. De plek staat op de nominatie voor de Werelderfgoedlijst van Unesco, samen met de andere herdenkingsplekken van het Noord-Franse westfront van WOI.

Meer informatie

The CWG Experience: kijkje achter de schermen

Sinds 1919 beheert de Commonwealth War Graves Commission (GWGC) alle Britse oorlogsgraven in het Gemenebest en houdt daarmee de herinnering van 1,7 miljoen soldaten levend. CWGC Frankrijk, in Beaurains bij Arras, beheert de tombes van de 570.000 soldaten die tijdens WOI en WOII op Frans grondgebied gesneuveld zijn. Sinds 2019 bestaat ‘The CWCG Experience’, daarbij kom je te weten hoe het werk van deze organisatie er achter de schermen uitziet. Van het slijpen van de grafstenen, tot het werk van timmermannen, tuinmannen, ingenieurs en historici.

Meer informatie

Musée Bullecourt 1917

Bij het dorp Bullecourt, net buiten Arras, vonden in 1917 zware gevechten plaats tussen Britse en Australische soldaten en de Duitse troepen. De voorwerpen die een boerenechtpaar in de loop der jaren terugvond op het vroegere slagveld zijn tentoongesteld in een kleinschalig museum: Bullecourt 17- Musée Jean et Denise Letaille. Je ziet er in de vitrines onder meer handgranaten, oude rantsoenen, dagboeken en zelfs tafelzilver. Nieuw in dit museum is Project Bullecourt 360°: met een virtual reality-bril op kun je het hele slagveld ontdekken, van de loopgraven van de geallieerden tot aan de Duitse linies.

Meer informatie

Vier wegen van de Herdenking

Er zijn in Pas-de-Calais vier themaroutes, die de belangrijkste WOII-monumenten verbinden. Zoals een themaroute langs de Opaalkust, de achterhoede van de geallieerden, via onder meer de militaire begraafplaatsen van Etaples-sur-Mer en Boulogne-sur-Mer. Of de themaroute die de frontlinie langs Arras en Lens volgt.

Meer informatie

Meer over de sporen van WOI in Pas-de-Calais op: www.herdenking-pasdecalais.com

Beeld: Y. Cadart,  P. Brunet, R. Vimont

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief