Azincourt, het Goudlakenkamp en de donjon van Bours

20 juni 2023

De middeleeuwen en de renaissancetijd zijn op diverse plekken in Pas-de-Calais nog levendig aanwezig. Jong en oud kunnen zich inbeelden hoe de pijlen rondvlogen bij Azincourt of de locatie bezoeken waar twee koningen wekenlang feest vierden.

Azincourt 1415, de geur van bloed en rozen

Een beroemde slag van de Honderdjarige Oorlog vond plaats bij Azincourt, in de buurt van Hesdin. Op 25 oktober 1415 versloegen de Engelsen hier het leger van de Franse koning: in slecht een paar uur sneuvelden bijna 10.000 Franse soldaten. In het interactieve museum Centre Azincourt 1415 kun je zien hoe de militaire uitrustingen en strategie daarbij het grote verschil maakten. Zo hadden de Engelse boogschutters een voordeel op de Franse ridders, die door hun zware harnassen wegzakten in de modder. Ook het verdere middeleeuwse leven in de 7 valleien komt hier aan bod. Zoals het trieste lot van de inwoners van Vieil-Hesdin, een dorp dat in 1553 letterlijk met de grond gelijk gemaakt werd.

Azincourt 1415 middeleeuwen in de 7 valleien
Meer informatie

Goudlakenkamp bij Guînes

Ook de historische locatie van het Goudlakenkamp (Le Camp du Drap d’Or) schittert in de geschiedenisboeken. In het achterland van Calais, bij de dorpen Guînes en Ardres, vond de belangrijkste diplomatieke ontmoeting van de 16e eeuw plaats. Van 7 tot 24 juni 1520 onderhandelden de Franse koning Frans I en de Engelse koning Hendrik VIII hier over een bondgenootschap tegen de steeds machtigere Karel V van Spanje. In politiek opzicht faalde de top, maar het bijna drie weken durende evenement ging te boek als een legendarische opeenvolging van feesten, banketten en toernooien. Regelmatig wordt het kamp herdacht en nagespeeld en in het museum La Tour d’Horloge in Guînes kunnen gezinnen tijdreizen naar het Goudlakenkamp en in het tijdperk stappen van ridders en Vikingen.

Meer informatie

Donjon van Bours: historisch pareltje

Dit elegante middeleeuwse kasteeltje in de omgeving van Béthune en Arras is in 2019 heropend na een langdurige renovatie. De eerste sporen van de ‘heren van Bours’ dateren uit de 12e eeuw. Het huidige kasteel met versterkte toren stamt uit de 14e eeuw en het ontsnapte aan vernietiging door de Spaanse troepen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Als bezoeker kom je interessante dingen te weten over het dagelijkse leven van de seigneurs die hier met hun families woonden. Ook vinden er bij de donjon van Bours regelmatig culturele activiteiten plaats, zoals concerten en een middeleeuws festival in juni. Tip! Vanaf het kasteeltje is er een mooie wandeling van 15 km over het platteland van de Ternois.

Meer informatie

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan