Fietsen

La Vélomaritime: mooie fietsroute langs de kust van Noord-Frankrijk

2 januari 2024

Sinds 2021 is La Vélomaritime geopend, een fietsroute langs de kust die deel uitmaakt van de EuroVelo 4. Het Franse traject voert over 1.500 km van Duinkerke tot Roscoff in Bretagne en beslaat dus ook de gehele Opaalkust van Pas-de-Calais. Verwacht spectaculaire zeezichten en tussenstops in de mooiste badplaatsen!

Fietsliefhebbers opgelet, maak je klaar voor een nieuwe ervaring met veel frisse zeewind! Sinds de zomer van 2021 kun je genieten van La Vélomaritime, een fietsroute die over 118 km langs de Opaalkust loopt. Je begeeft je dan tevens op het pad van de Europese fietsroute EuroVelo 4, die al in Kiev begint, en via de Franse deelroute La Vélomaritime (totaal 1500 km) eindigt in het Bretonse Roscoff. Ook als je niet meerdere dagen onderweg wilt zijn, maar alleen dagtochten wilt maken, is dit een geweldige mooie tocht. Langs vuurtorens, bekende kustplaatsen en enkele van de meest ongerepte plekken langs de kust.

Vélomaritime

Vuurtorens en ongerepte natuur

Bij Calais kun je al meteen afstappen om de bakstenen vuurtoren van de stad te beklimmen en beloond te worden door een 360-graden uitzicht vanaf de top. In het noorden ligt het natuurgebied Le Platier d’Oye en op heldere dagen kun je de kliffen van Dover zien liggen! Veel dichterbij liggen de Twee Kapen, Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez, waar de Vélomaritime langskomt.

Deze kliffen en het duingebied eromheen is sinds 2011 een Grand Site de France, een onderscheiding voor een select groepje natuurlijke plekken in Frankrijk. In een gebied van 23 km ontdek je landschappen van grote schoonheid, zoals de duinen van de Slack en het natuurgebied van de Pointe aux Oies bij Wimereux.

Opaal kust

Historische kustplaatsen en fijne stranden

La Vélomaritime voert fietsers ook langs de diverse vissersplaatsen en badplaatsen die de Opaalkust rijk is. Zoals Ambleteuse met zijn fort van Vauban, Audinghen met zijn art-deco klokkentoren en Wimereux datbekend staat om de mooie villa’s uit de Belle Epoque. Met andere woorden: er is niet alleen veel natuur, maar ook veel mooi erfgoed te bewonderen langs de route! Ook Boulogne-sur-Mer en de badplaatsen Etaples-sur-Mer, Le Touquet-Paris-Plage en Berck-sur-Mer liggen aan de fietsroute, dus de mogelijkheden voor een inspirerende of ontspannende tussenstop zijn talrijk!

La Vélomaritime fietsroute

Meer informatie: www.lavelomaritime.nl

Bekijk hier een downloadbare brochure (FR/NL) met 9 etappes van La Vélomaritime, in de richting zuid-noord.

Velomaritime brochure etappes
Meer fietsbrochures

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan