Wandelen

7 mooie wandelgebieden in Pas-de-Calais

5 april 2023

Langs de kust, door de groene valleien, over het platteland en zelfs over de mijnbergen: er lopen honderden kilometers aan wandelpaden door de Pas-de-Calais.

Langs de Opaalkust: het kustpad GR120

Dit indrukwekkende wandelpad van 175 km biedt een vrijwel ononderbroken uitzicht op zee. De route begint in Bray-Dunes (Nord) en loopt door Pas-de-Calais tot aan de Somme. De GR120 doorkruist daarbij onder meer de ongerepte natuur van de Grand Site des Deux-Caps, de duinen van de Slack en de baaien van de Canche en Authie.

wandelen kust

Dwars door het departement: pelgrimsroute La Via Francigena 

Op de Via Francigena (GR145) loop je in de voetsporen van een Engelse kardinaal, die in 990 van Canterbury naar Rome reisde. Op het Europese vasteland begint dit wandelpad in Calais. Je kunt bij de lokale VVV’s een speciaal stempelgidsje krijgen, elke etappe is circa 20 km lang.

Pelgrimsroute Via Francigena Wissant

Rond Montreuil-sur-Mer: 150 km wandelpaden

In het vestingplaatsje Montreuil-sur-Mer kun je prachtig wandelen maken over de historische stadswallen. Ook is dit pittoreske stadje een mooie uitvalsbasis voor de 150 km aan bewegwijzerde paden in de groene omgeving door onder meer de vallei van de Canche. Het VVV verkoopt een mapje met 16 wandelingen (4 km-23 km).

Montreuil-sur-Mer wandelen

Op het platteland: de 7 valleien en de Ternois

In de 7 valleien rond Hesdin zijn veel charmante wandelroutes, door bossen, langs riviertjes, oude boerderijen en dorpskerken. Ook in de omgeving van Saint-Pol-sur-Ternoise biedt het zachte Noord-Franse platteland een fotogeniek decor voor tochten in de buitenlucht.

7 vallées fressin

Rond de baaien van de Canche en de Authie

Daar waar de Canche aan de Opaalkust in zee stroomt, ligt een beschermd gebied van duinen en waterland. Je kunt vanuit Étaples-sur-Mer natuurwandelingen maken door dit reservaat met lepelaars en visarenden. Een net zo mooi wandelgebied is de zuidelijker gelegen baai van de Authie, bij Berck-sur-Mer, waar een grote zeehondenkolonie leeft.

Baie Authie Opaalkust

In natuurgebied Le Romelaere bij Saint-Omer

Vlak buiten Saint-Omer ligt het natuurgebied van de meertjes van Romelaere, midden in het waterlandschap van de Audomarois. De wandelpaden lopen hier vlak langs de waterkant, over houten vlonders en bruggen door rietkragen en veenbossen. Meer wandelroutes rond Saint-Omer

Romelaere Clairmarais

Door de heuvels van de Artois en op de mijnbergen rond Lens

Origineel en ook verrassend mooi: wandelen op de terrils, de mijnbergen of slakkenbergen rond Lens. Deze ‘zwarte piramides’ staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco en diverse zijn nu recreatiegebieden. Helemaal boven heb je geweldige vergezichten en de nu deels overgroeide mijnbergen hebben een rijke biodiversiteit. In de buurt van Arras kun je onder meer de mooie wandelroute langs de oevers van de Scarpe volgen.

terrils haillicourt rando

In natuurreservaat Platier d’Oye

Ten noorden van Calais ligt het Platier d’Oye, een schitterend duin- en polderlandschap uit de 17e eeuw. Vanaf een wandelpad van 5 km heb je uitzicht op kwelders, duinen en de vele trekvogels die hier halthouden. Verrekijker meenemen!

Platier d'Oye

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan