Wandelen

GR120, bekende wandelroute langs de Opaalkust

23 mei 2022

Geniet van de prachtige wandelroute GR120, over vroegere douanierspaden langs de Opaalkust. De gehele wandeling van 175 km voert van de Belgische grens tot aan de baai van de Authie, ten zuiden van Berck-sur-Mer. Maar niets let je om slechts een deel te lopen!

Reken op panoramische uitzichten op de GR120 – Sentier du Littoral! Het mooiste stuk is het gebied van de Twee Kapen, als je boven over de Cap Blanc-Nez en de Cap Griz-Nez wandelt. Over het pad door groene weides, die aan de zeekant abrupt ophouden en in spectaculaire kliffen naar beneden duiken. Ook verder op de route verlies je zelden de zee uit het oog en de uitzichten op duinen, stranden en kustplaatsjes zijn adembenemend. Onderweg kom je bovendien door beschermde natuur van het Platier d’Oye, de Grand Site des Deux-Caps, de duinen van de Slack en de baaien van de Canche en Authie.

cap griz nez opaalkust wandelen GR120
GR120 bij de Cap Gris-Nez

Wit-rode markeringen

In een weekje is de volledige route van 175 km te lopen. In zuidelijke richting vanaf Bray-Dunes (bij de Belgische grens) tot de Baai van Authie. Of andersom. Je herkent het pad aan de paaltjes en borden met de bekende rood-witte strepen, waarmee elke GR, ofwel Grande Randonnée (langeafstandwandeling) in Frankrijk gemarkeerd is. De gehele GR120 afleggen is een mooie bucketlijst-ervaring, maar natuurlijk zijn ook kortere delen of dagtochten op dit kustpad zeer de moeite waard.

Ambleteuse duinen wandelen GR120

Deeltraject: loop van Etaples naar Calais (66 km)

Zo is een mooie vierdaagse tocht van totaal 66 km te maken vanaf Etaples-sur-Mer naar Calais. Als je elke dag 20 km loopt, kun je onderweg tussenstops maken in Hardelot (nacht 1), Wimereux (nacht 2), Wissant (nacht 3) en eindigen in Calais, waar je de trein neemt terug naar Etaples.

Wimereux Deux Caps wandelen GR120 Sentier Baie St Jean
Fort van Vauban in Ambleteuse

Op bovengenoemd deel van de GR120 kom je langs de Baai van de Canche, Boulogne-sur-Mer, Wissant, de duinen van de Slack, Ambleteuse, Audresselles, Cap Griz-Nez en Cap Blanc-Nez (Grand site des Deux-Caps).

Pas mal, zoveel prachtige uitzichten tijdens één wandeling!

Le Touquet Baai van de Canche wandelen GR120
Baai van de Canche bij Le Touquet
Opaalkust Cap Blanc Nez GR120 wandelen
Cap Blanc-Nez

NB! Begin 2024 zijn enkele stukken van de GR120, ter hoogte van Wissant en boven op de Kapen, gesloten uit veiligheidsoverwegingen, omdat het slechte weer delen van de kliffen heeft weggeslagen. Meer informatie op: www.lesdeuxcaps.fr (bovenaan in de blauwe balk als nog van toepassing).

Bekijk de GR120 op een kaart

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan