Berck-sur-Mer: strandplezier en zeehonden spotten

9 augustus 2022

Ooit een klein vissersplaatsje, maar nu een van de meest geliefde badplaatsen van de Noord-Franse kust: Berck-sur-Mer. Met drie onmiskenbare steekwoorden: strand, vliegeren en de zeehondjes van de Baai van Authie.

Familievriendelijke badplaats

Berck-sur-Mer ontpopte zich eind 19e eeuw als kuuroord voor de elite, met al in de Belle Epoque tal van welzijnscentra en de frisse lucht van de zee. Nog altijd is het een verkwikkkende bestemming, dat is zeker, maar de badplaats spreekt tegenwoordig een veel breder publiek aan. Het is namelijk uitgegroeid tot een echte familiebadplaats (met Famille Plus-label) én een geliefd oord voor sporters. Want het uitgestrekte strand van Berck is een aanlokkelijk speelterrein voor tal van zeil- en watersporten.

Het strand van Berck

Op het centrale strand van Berck-sur-Mer is het eerste wat opvalt de rij van pastelkleurige badhokjes. Lavendel, roze, crème-kleurig… Van een afstandje lijken het net grote marshmallows die gemaakt zouden kunnen zijn door Succès Berckois, bekende lokale snoepwinkel die al bijna 100 jaar kinderen verwend! Het uitgestrekte strand van Berck-sur-Mer – wel 12 km lang! – is onderscheiden met een ‘Blauwe Vlag’, een garantie voor uitzonderlijke kwaliteit (van zwemwater en strand).

Fris windje! Strandzeilen, vliegeren, kitesurfen

Het hele jaar rond is dit lange strand geliefd bij strandzeilers, waarvan deze badplaats de bakermat is. Ook voor kitesurfers is dit een favoriete spot langs de Opaalkust. En dezelfde wind waar deze sporten van profiteren, lonkt eveneens vele vliegeraars. Berck-sur-Mer heeft een levendige vliegertraditie die elk kaar een hoogtepunt beleefd tijdens Les Rencontres des Cerf-Volants een van de belangrijkste vliegerfestivals ter wereld! Elk jaar in april fladderen en zweven honderden kunstige vliegers boven de badplaats. Grote draken, walvissen, fantasiefiguren: een spectaculair gezicht!

Watersport en zeehondjes spotten

Berck-sur-Mer is dus een sportieve badplaats en een paradijs voor alle board-, zee- en windsporten zoals ook stand up paddle-boarding, zeilen met optimisten en catamarans, kajakken en boottochten maken. Eén lokale curiositeit is uitgegroeid tot een van de grootste attracties van Berck en dat is de grote zeehondenkolonie die leeft in de Baai van Authie.  Ten zuiden van de badplaats, bij de rood-witte vuurtoren, leidt de Promenade Debeyre je rechtstreeks naar de Baie d’Authie, een prachtige ongerepte en beschermde baai.

Zeehonden in hun eigen omgeving

Zodra het tijd begint te keren komen de grijze zeehonden en havenzeehonden hier uitrusten op de zandbanken. Ze liggen op de andere oever van de Authie, waar ze rust hebben, op zo’n 50 meter afstand. Het spektakel begint al zo’n 2,5 uur voordat het volledig eb is en als je een verrekijker bij je hebt, dan zijn de dieren makkelijk te spotten en bestuderen, terwijl ze in groepjes liggen te zonnen of te slapen!

Zeehonden Opaalkust

Architectuur en cultuur

Liefhebbers van architectuur kunnen in Berck te voet of op de fiets een rondje maken langs elegante strandvilla’s uit de 19e en begin 20e eeuw. De huizen die de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog overleefd hebben, liggen verspreid over de badplaats. Ook mooi: de vele kapellen en standbeelden die hier in de loop der jaren zijn opgericht door de zeevarende gemeenschap van Berck. Verder toont het Museum van Berck-sur-Mer,in een voormalig politiebureau, de schilderijen van de vele kunstenaars die hier vanaf 1870 neerstreken om het unieke licht van de Opaalkust te vereeuwigen.

Veel te doen kortom in Berck! En als je dit alles van een afstandje wilt bekijken, dan kun je een ritje maken in het reuzenrad van Berck op de boulevard staat: met een schitterend uitzicht over zee en de badplaats!

Het vliegerfestival van Berck wil je een keer meegemaakt hebben: een bijzonder fotogeniek evenement!

VLIEGERFESTIVAL! LES RENCONTRES DES CERFS-VOLANTS 15-23 april 2023

In 2023 vindt het Intvoor de 36ste keer plaats aan de Opaalkust. Voor informatie: www.cerf-volant-berck.com

Berk sur Mer Opaalkust vliegerfestival strand

Meer tips van het toeristenbureau van Berck-sur-Mer vind je hier:

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan