Watersport

Strandzeilen: volle bak vooruit!

2 mei 2022

De Opaalkust is de bakermat van het strandzeilen: de sport wordt al sinds 1910 beoefend in Hardelot en Le Touquet-Paris-Plage. Een spectaculaire activiteit die niet alleen is weggelegd voor de kenners, zelfs kinderen kunnen leren strandzeilen!

Strandzeilen ziet eruit als een moderne sport die uit de jaren ‘60 stamt, net als windsurfen. Maar niks daarvan! Strandzeilen is meer dan honderd jaar oud! Zo vroeg als 1909 reed Louis Blériot (1872-1936) met zijn zelfgebouwde zeilwagen over de stranden van Hardelot en Le Touquet. Deze ingenieur uit Parijs was een bekend vliegenier, die diverse vliegtuigen ontwierp en als eerste over Het Kanaal vloog.

Pionier Louis Blériot: char à voile

Op dagen dat er te veel wind stond om te vliegen, hield Blériot zich bezig met zijn andere passie: racen met zijn aéroplage (strandvliegtuig). Een houten wagentje met een motor en een groot zeil waarmee Blériot een snelheid van 100 km/uur bereikte. Al in 1909 organiseerde deze pionier competities met andere strandzeilers en de Louis Blériot Cup (in november in Le Touquet)is nog steeds een belangrijk sportevenement.

Le touquet char a voile

Lessen strandzeilen

Strandzeilen is een geweldige sport om eens zelf te proberen. Tegenwoordig zijn de strandkarren veel lichter en gestroomlijnder geworden en ze rijden puur op de wind. Een sensationeel gevoel! Door het snelle en lage over het strand zoeven, lijkt het alsof je elk moment kunt opstijgen. De sport is in alle seizoenen te beoefenen en bereikbaar voor iedereen. Bij weinig wind kunnen ook kinderen (vanaf 7 jaar) lessen nemen.

Badplaatsen langs de Opaalkust met strandzeilscholen: o.a. Le Touquet-Paris-Plage, Neufchâtel-Hardelot, Berck-sur-Mer, Boulogne-sur-Mer. Vraag naar de mogelijkheden voor strandzeilen (char à voile) bij het lokale toeristenbureau!

Zo snel en laag bij het zand over het strand zoeven geeft een sensationeel gevoel!


Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan