Wandelen

La Via Francigena: pelgrimsroute richting Rome

1 mei 2022

In Pas-de-Calais leidt ten minste één weg naar Rome! De Via Francigena (GR145) voert over 250 kilometer door de streek, van Calais richting Arras. Loop één, een paar of alle van de 12 etappes.

La Via Francigena wordt de laatste jaren steeds bekender! Deze pelgrimsroute naar Rome is een interessant alternatief voor de steeds drukkere route naar Santiago de Compostela. De Via Francigena volgt de voettocht van een Engelse aartsbisschop, die in 990 van de kathedraal van Canterbury naar de eeuwige stad Rome reisde. Het totale pad is meer dan 2.000 km lang en loopt door Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Italië.

Van Calais tot Rocquigny

Het Franse gedeelte van het wandelpad heet ook de GR145. Deze route start in Calais (waar de aartsbisschop het vasteland bereikte) en loopt in het departement Pas-de-Calais tot Rocquigny. De 12 etappes zijn elk ongeveer 20 kilometer lang, bij de lokale toeristenbureaus is een stempelboekje voor de Via Francigena (passeport du pélerin) te krijgen. Na een dag wandelen kun je overnachten bij diverse accommodaties (B&B’s, hotels, campings) met speciale arrangementen voor wandelaars op deze route.

Natuur en erfgoed

Het wandelpad voert voornamelijk over onverharde wandelpaden en rustige landwegen. Onderweg krijgen wandelaars gevarieerd erfgoed (oude kloosters, kerken, belforten) en enkele van de mooiste landschappen van de streek te zien. Zoals de spectaculaire natuur van de Grand Site des Deux-Caps aan zee. Of de bloeiende koolzaadvelden, weilanden met klaprozen en de kabbelende rust van de Leie-vallei in het binnenland. Ook ontdek je charmante etappeplaatsen als Wissant (vissersplaatsje), Guînes (eeuwenoud bos), Licques (oude abdij) en Arras (belfort, boves).

Tip! Koop de tweetalige wandelgids Topo Guide GR 145: La Via Francigena à travers le Pas-de-Calais van de FFRP (Frans/Engels) voor details over de route.

Highlights langs de route:

  • Calais
  • Cap Blanc-Nez
  • Wissant
  • Bos van Guînes
  • Abdijen van Wisques
  • Archeologisch museum
  • ThérouanneMijnstreek
  • Notre-Dame de Lorette (WOI-begraafplaats)
  • Arras
Meer informatie

Loop in de voetsporen van een Engelse aartsbisschop die van Calais naar Rome wandelde…

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan