Wandelen

Dunes de la Slack: prachtig natuurgebied aan zee

15 december 2023

Tussen Wimereux en Ambleteuse ligt een mooi stuk ongerepte natuur aan de rand van het riviertje de Slack, dat bij de Opaalkust in zee stroomt. Deze Duinen van de Slack zijn een heerlijke plek voor wandelaars en vogelliefhebbers.

Een van de bijzondere dingen van de Noord-Franse Opaalkust is dat levendige kustplaatsjes worden afgewisseld met volstrekt pure natuur. Dat zie je mooi bij het vissersplaatsje Ambleteuse, aan de monding van het riviertje La Slack.

Duinen van de Slack Opaalkust

Duinplanten en orchideeën

De Slack ontspringt 22 km landinwaarts, op de heuvel Mont Bînot vlak bij Hardighen. Bij het laatste stukje voor zee doorkruist de rivier een duingebied met een rijke biodiversiteit: Les Dunes de la Slack. Dit uitgestrekte duingebied van 200 hectare bestaat uit bos en zandduinen begroeid met helmgras en andere typische duinplanten. In het voorjaar en de zomer bloeien er tal van wilde bloemsoorten, zoals irissen en zeldzame helmorchis-orchide

vlinders natuur Dunes de la Slack

Vogels, vlinders en kikkers

Vogelliefhebbers kunnen genieten van het spotten van watervogels zoals kluten, lepelaars en bergeenden (herkenbaar door hun rode snavel met een knobbel). Ook is dit het leefgebied van insecten (libellen, vlinders), reptielen en 6 beschermde soorten amfibieën, waaronder de boomkikker en de watersalamander. In het beboste deel van de duinen leven ook zoogdieren, zoals hazen, konijnen en reeën, en zie je buizerds, valken en kiekendieven.

wandelen Dunes de la Slack

Beschermd natuurgebied

De duinen van de Slack zijn een beschermd natuurgebied en vallen zowel onder Natura 2000 als onder de Grand Site des Deux-Caps, het deel van de Opaalkust rond de Twee Kapen (Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez). Het gebied wordt op ecologisch verantwoorde manieren in stand gehouden. Zo is er in 2019 een kleine kudde Soay-schapen uitgezet om een deel van de duinen te begrazen.

Dunes de la Slack duinen natuurgebied

Wandelen in de frisse zeelucht

Ondanks die beschermde status kun je dit gebied uitstekend verkennen als wandelaar. Zelfstandig of door deelname aan excursies in het gebied. Zo zijn er wandelingen met natuurgidsen die de vogels of eetbare planten laten zien. La Boucle de la Slack (5,6 km) is een mooie wandeling door het duingebied, die ook over een deel van de langeafstrandroute GR120 voert. Deze wandeling begint in Ambleteuse: parkeer je auto op de parkeerplaats aan de rand van de stad (richting Boulogne) en neem de brug de Slack over, dan zie je het eerste bordje op rechts. Meer wandelingen in het gebied

Dunes de la Slack Opaalkust duinen wandelen
Meer informatie Dunes de la Slack

Beeld: Eric Desaunois, Alice Chaput, Anne Sophie Flament, Les Globe Blogueurs

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan