Parken & tuinen

De 4 bekendste tuinen van Pas-de-Calais

3 april 2024

Of je nu van planten en bloemen houdt, zelf graag tuiniert, of gewoon van een rustgevende groene omgeving wilt genieten, in Pas-de-Calais kun je tal van bijzondere siertuinen en parken bezoeken. Deze vier horen tot de bekendste!

Pas-de-Calais heeft ruim 20 parken en tuinen, waaronder enkele die het label ‘Jardin remarquable’ dragen. Alle tuinen hebben een eigen sfeer. Zo zijn er kasteeltuinen, beeldentuinen en zelfs meditatieve tuinen. De gepassioneerde eigenaren van deze groene paradijsjes heten je graag welkom!

1. Les Jardins de Séricourt: vormsnoei en een rozenkathedraal

In de landelijke Ternois, op 30 minuten rijden van Arras, kun je de fotogenieke Jardins de Séricourt bezoeken. Sinds 1983 zijn deze siertuinen van 4 hectare in het beheer van de familie Gosse de Gore. Vader Yves vond zijn inspiratie voor de eerste tuinontwerpen in het oorlogsverleden van de streek, wat resulteerde in oorlogs- en vredestuinen in prachtige vormsnoei. In de loop der jaren kwamen daar diverse thematuinen bij. Séricourt blinkt verder uit door ruim 300 rozensoorten en een indrukwekkende ‘kathedraal’ van rozen. Er zijn rondleidingen in het Engels die de thema’s achter deze landschapstuin toelichten. Ook kun je terecht in een theesalon en een cadeauwinkel.

Wanneer? De tuinen van Séricourt zijn geopend van mei tot november (don t/m zon), maar groepsreserveringen zijn het hele jaar mogelijk.

Meer informatie

2. Le Château Flore: hortensias en doolhoftuin

Rond Château Flore in Humeroeuille vind je een fotogenieke kasteeltuin van 2 hectare. Liefhebbers komen hier voor de pioenrozen, de vele soorten lavendel en de uitgebreide collectie hortensia’s (meer dan 80 variëteiten). Andere hoogtepunten van Château Flore zijn het arboretum, de medicinale tuin en het enorme labyrint van haagbeuken. Dit kasteel is al sinds de 18e eeuw in het bezit van de familie De Boncourt. Het landgoed overleefde zowel de Franse Revolutie als een bezetting door de Luftwaffe tijdens de Tweede Wereldoorlog. In juni vindt jaarlijks La Fête des Plantes & Brocante plaats op het kasteel. Er staan dan kramen van planten- én brocanteverkopers op het landgoed.

Wanneer? Le Château Flore is geopend van 30 juni tot 30 september (vrij t/m zon), maar groepsbezoeken zijn het hele jaar mogelijk.

Tip! Op slecht 5 minuten rijden van Le Cour Rémi, een hotel met een uitstekend restaurant.

Meer informatie

3. De kasteeltuin van Hardelot: Engelse charme

Chateau d’Hardelot is een kasteel op slechts een paar kilometer van de Opaalkust, gelegen aan de rand van een natuurreservaat. Het kasteel dateert uit de middeleeuwen, maar werd in de 17e eeuw grotendeels verwoest. In de 19e eeuw hebben Engelse eigenaren het kasteel volledig gerenoveerd. De kasteeltuinen tussen de oude slotgracht en de vestingmuren vormen een mooie combinatie van Frans en Engels erfgoed. De gevormde buxusboompjes, de geometrische perken en medicinale tuinen bevatten namelijk zowel Tudor- als Renaissance-elementen, uit de tijd van Hendrik VIII en de Franse koning Frans I. Op het landgoed is er ook een theater in Elizabethaanse stijl en een Engelse theesalon. De tuinen van Hardelot zijn gratis te bezoeken en voor het kasteel zelf geldt een lage toegangsprijs (ca. €3).

Wanneer? Het kasteel en de tuinen van Hardelot zijn het hele jaar geopend (din t/m zon).

Meer informatie

4. Le Jardin de la Goutte d’Eau: waterminnende planten

Vlak bij het vestingstadje Montreuil-sur-Mer vind je Le Jardin de la Goute d’Eau. Dat betekent ‘waterdruppel’ en deze tuin tussen de moerassen van de Opaalkust is inderdaad een feest voor vochtminnende planten. De kleine bezoektuin (3.000 m2) wordt al jaren onderhouden door een bevlogen echtpaar: Nadège en Jean-René Delcroix. Je ontdekt er onder meer een rozentuin, een schaduwtuin, een moestuin, veel hortensia’s, een vijver, diverse zitjes en romantische decoraties.

Wanneer? Jardin de la Goutte d’Eau is geopend van mei tot oktober (dagelijks). Er is ook een kleine gîte op het terrein, mocht je je verblijf willen verlengen.

Meer informatie

Lees ook over Jardin des Lianes in De 7 Valleien

TUINFESTIFAL IN JUNI

Het eerste weekend van juni vindt in heel Frankrijk het evenement Rendez-vous aux Jardins plaats. Ook in Pas-de-Calais zijn er dan in tal van bezoektuinen speciale evenementen en activiteiten.

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan