Fietsen

Fietsroutenetwerk Leievallei en Frans-Vlaamse heuvels

1 mei 2022

Sinds 2019 bestaat het eerste Franse fietsnetwerk via knooppunten: ‘Vallée de la Lys et Monts de Flandre’. De fietsroutes van de Leiestreek en Frans-Vlaanderen sluiten hierdoor aan op het Belgische fietsnetwerk en bieden samen 830 km aan fietsplezier.

Fietsroutes op maat

Bij een knooppuntennetwerk kunnen fietsers hun eigen routes uitstippelen langs losse trajecten die onderling verbonden zijn via genummerde kruispunten. Zo stellen fietsers zelf hun ideale tocht samen op basis van afstand, niveau en bezienswaardigheden. Op het fietsroutenetwerk van de Vallée de la Lys et Monts de Flandre zijn er bovendien een dertigtal ‘top départs’, dat zijn parkeerplaatsen langs de fietsroute waar je makkelijk je auto kunt achterlaten. Kijk onderweg ook uit naar het logo Accueil Vélo, het logo dat fietsvriendelijke adressen (horeca, accommodaties, recreatie) aanduidt.

Fietsknooppunt Noord-Frankrijk
Fietsknooppuntroute uitstippelen

Langs de Leie en door Frans-Vlaanderen

De fietspaden van het netwerk lopen over de oevers van de Leie en door het glooiende Frans-Vlaanderen. Rond de Leie is het heerlijk fietsen langs de waterkant en via de gezellige binnenhavens van deze rivier. Tussen de heuvels van de Monts de Flandre geniet je van uitzichten op oude windmolens, de herdenkingsplekken van de Artois, en de silhouetten van de mijnbergen. De groen-witte bordjes van het netwerk geven onderweg aan op welk knooppunt je je bevindt en welke richting de volgende nummers zijn. Heel makkelijk, je hoeft alleen nog te trappen! De papieren routenetwerkkaart Réseau points-noeuds vélo Vallée de la Lys et Monts de Flandre is te koop bij de lokale toeristenbureaus of online via: www.westtoer.be. Ook is ie verkrijgbaar via de Nederlandse webshop van Nederlandfietsland.

TIP! Website en brochure Wandelen & fietsen 2023

Er is een handige Nederlandstalige brochure beschikbaar met deze en nog meer wandel- en fietsroutes in Pas-de-Calais. Dat is een aanvulling op de verder Franstalige website www.velo-rando-pasdecalais.com, een speciale site over fietsen en wandelen in het departement, met praktische informatie, downloadbare informatiebladen en GPX-routebestanden.

LEES BROCHURE
wandelen fietsen pdc brochure

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan