Les Misérables in Montreuil-sur-Mer: groots zomerspektakel

15 juli 2023

Elke zomer is het vestingplaatsje Montreuil-sur-Mer het toneel van een spectaculaire avondvoorstelling. Van eind juli tot half augustus spelen bijna 200 acteurs figuranten ‘Les Misérables’ na. In een muzikaal optreden verbeelden zij de beroemde roman van Victor Hugo, met de citadel van Montreuil als decor. Magisch!

Schrijver Victor Hugo (1802-1885) heeft Montreuil-sur-Mer maar slechts een paar keer in zijn leven kortstondig bezocht. Toch heeft het Noord-Franse stadje kennelijk een onuitwisbare indruk gemaakt op de auteur. Een belangrijk deel van zijn meesterwerk Les Misérables speelt zich namelijk af in Montreuil.

Les Miserables Montreuil sur Mer

Avondvoorstellingen in de citadel

Elke zomer eert Montreuil de schrijver met een openluchtvoorstelling van Les Misérables, een groots opgezette ‘son et lumière’ die elke zomer op veel toeschouwers kan rekenen. De locatie is uniek: de eeuwenoude citadel vormt zelf het middelpunt van de voorstelling. Op de binnenplaats van de oude vesting staan tribunes opgesteld met plek voor 1.500 toeschouwers. Die weten de hele avond bijna niet waar ze kijken moeten, want de acteurs komen van alle kanten.

Les Miserables
Les Misérables Montreuil
Groots spektakel in de open lucht

200 acteurs en figuranten

Ook de bezetting is groots, met 200 acteurs (ook kinderen) die de roman op indrukwekkende wijze tot leven brengen en totaal 500 vrijwilligers die het spektakel mogelijk maken. Victor Hugo is er ‘zelf’ ook bij, als verteller van het stuk. De spreektaal is Frans en de teksten zijn prachtig. Maar het is ook geen ramp als je de Franse taal niet goed genoeg beheerst, want het visueel spektakel is grandioos en ook zonder tekst vrij goed te volgen. Heel bijzonder om eens mee te maken!

Juliette & Les Misérables, van 26 juli t/m 29 juli en 2 t/m 5 augustus 2024. Tijdig reserveren. €22 volwassenen, €10 kinderen. Meer informatie

De citadel van Montreuil-sur-Mer als decor

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan