Streekproducten
Fromage! Heerlijke lokale kaasjes
24 februari 2024
Streekproducten
24 februari 2024
Kaasliefhebbers opgelet, er worden flink wat lekkere fromages gemaakt in Pas-de-Calais! Dit zijn kaasjes om naar uit te kijken in kaaswinkels of op het kaasplateau van lokale restaurants.
De coeur d’Arras is een hartvormig kaasje met een lichtoranje korst dat behoort tot de familie van de maroilles. Dat was is die bekende Noord-Franse ‘stinkkaas’, die ook in Bienvenue chez les Ch’tis gegeten worden. Ook de coeur d’Arras is een schimmelkaas met een uitgesproken geur en karakter. Hij is daardoor niet te verwarren met het witte neufchâtel-kaasje uit Normandië, dat ook de vorm van een hart heeft, maar dat veel milder van smaak is.
Vierkante roodschimmel met een zeer grote ‘présence’ ofwel een sterke geur! De kaas uit de omgeving van Boulogne-sur-Mer wordt gewassen in lokaal bier. De bedenker van deze kaas is Philippe Olivier, een beroemd affineur (kaasrijper) in de streek (zie onder).
Romig kaasje met een ronde donzige witte korst. De crémet du Cap Blanc-Nez gemaakt van de melk van koeien die grazen op extra zilte weilanden boven op de krijtrotsen langs zee. En dat extra zout proef je subtiel in de kaas.
Rauwmelks witschimmelkaasje dat is bedacht door de broers Bernard van een bekende ambachtelijke kaasboerderij in de buurt van Boulogne-sur-Mer (zie ook onder). Het is een dubbele-crème kaas, waaraan extra room is toegevoegd.
Een roodschimmelkaasje dat eveneens afkomstig is van de Opaalkust. Fleur d’Audresselles wordt gemaakt met melk uit de duingebieden en dit kaasje krijgt nog een extra zilte noot door het gebruik van zeezout uit Guérande. Doet ook een beetje denken aan twee karaktervolle roodschimmelkazen uit andere contreien: munster (Elzas) en livarot (Normandië).
Dit is een kloosterkaasje uit de Abdij van Belval, in de stijl van de trappistenkazen. Lekker romig van smaak! Van de kaas bestaat ook in varianten met kruiden of gedroogde bloemen op de korst, Le Foral de Belval.
Dit familiebedrijfje uit Boulogne-sur-Mer selecteert al meer dan 120 jaar de beste kaasjes uit de streek én de rest van Frankrij en rijpt de zachte kazen zelf door tot de perfecte rijping. Philippe Olivier is tot in Nederland bekend, want dit is de hofleverancier van Kaaswinkel Kef in Amsterdam (zelf ook een begrip!). In Pas-de-Calais zijn er filialen van Philippe Olivier in Boulogne, Calais, Le Touquet en Lens. Meer info
Ook de eerdergenoemde Frères Bernard zijn een grote naam op kaasgebied in Noord-Frankrijk. Ze produceren een tiental verschillende soorten rauwmelkse kazen die je in de hele streek kunt tegenkomen. Op kaasplankjes in restaurants, op de markt en zelfs gewoon in de supermarkt. Hun Fromagerie Sainte-Godeline in Wierre-Effroy is te bezoeken en er is een kaaswinkel ter plaatse. En je kunt zelfs blijven logeren want een deel van de kaasboerderij is tegenwoordig een Logis Hotel met mooie cottages en een restaurant. Meer info
In deze speciaalzaak aan de voet van het belfort van Arras zijn ruim 200 soorten kaas te koop. Een klein deel ervan wordt onder de winkel gerijpt, in een kelder die – net als de boves van Arras – afdaalt tot een flink stuk onder de kasseien van de stad. Meer info
In een grote kaaskelder in de historische Citadel van Arras rijpt Jean-François Finarde van mimolette, gouda, maroilles en diverse soorten lokale kazen. Veel bekende chef-koks en restaurants uit de streek behoren tot de clientèle. Particulieren kunnen de kazen van la Finarde kopen op diverse streekmarkten, zoals die van Arras. Meer info
Beeld: Philippe Olivier, Frères Bernard, Nicky Bouwmeester, Abbaye de Belval, A. Flament
"*" geeft vereiste velden aan