Musea & monumenten

La Cité des Electriciens: bezoek een oude mijnwerkerswijk

14 oktober 2024

Letterlijk in het mijnverleden stappen? In Bruay-la-Brussière, vlak bij Béthune kun je rondlopen tussen de gerenoveerde arbeiderswoningen van een 19e-eeuwse mijnwerkerswijk. En je kunt er zelfs blijven slapen, want een paar van die rode bakstenen huisjes zijn verbouwd tot comfortabele gîtes met een verrassend jaren ’50- en ’60-interieur.

Bienvenue chez les Cht’is!

De straatjes van La Cité des Electriciens zouden je bekend kunnen voorkomen. Diverse scènes van de succesvolle franse filmkomedie Bienvenue chez les Ch’tis (2008) zijn opgenomen in deze typisch Noord-Franse mijnwerkerswijk. In 2012 plaatste Unesco meer dan honderd Noord-Franse mijnlocaties op de Werelderfgoedlijst. Als oudste nog intacte mijnwerkerswijk, werd La Cité des Electriciens uitgeroepen tot een van de 5 hoofdlocaties van dit beschermde ‘Bassin minier du Nord-Pas-de-Calais‘.

Cité des Electriciens

Industrieel erfgoed

De wijk die tussen 1856 en 1861 gebouwd is werd grondig gerestaureerd: alle huizen zijn weer in het oorspronkelijke kersenrood geschilderd. Ook de moestuinen van de Cité – de jardins ouvriers – kregen een tweede leven en zijn nu voorzien van een speelplaats en een picknickplek. Tegenwoordig bestaat de wijk uit een mix van sociale woningen (particulier bewoond), kunstenaarsresidenties, museumwoningen met exposities of de winkel en gîtes.

Le Pavillon Rouge

Je kunt op eigen gelegenheid door de straatjes slenteren en rondkijken: er zijn foto-exposities op straat en enkele huizen hebben geluidinstallaties die vertellen over het vroegere leven in de wijk. Verder kunnen bezoekers terecht in Le Pavillon Rouge, een moderne museumruimte naast de grote parkeerplaats. Je komt daar meer te weten over de tradities en de architectuur van dit soort wijken. Zoals het verschil tussen corons (de gewone huizen) en de carins (de mini-huisjes die ernaast staan, vroeger wasruimtes en opbergplekken). En ook typische mijnwerkerstradities, zoals de fanfaren het houden van duiven en de processies voor beschermheilige Sint-Barbara komen aan bod.

Cité des Electriciens Pavillon rouge

Gîtes: slapen in echte ‘corons’

Voor een complete onderdompelervaring kun je in La Cité des Electrciens ook slapen in 5 authentieke huizen in de wijk die zijn verbouwd tot vakantiehuizen voor 2 tot 8 personen. Alsof je bij de vroegere bewoners slaapt, want de gîtes dragen namen als Chez Jacob, Chez Rosalie of Chez Alice. Ook het interieur is een reis in de tijd, met meubels uit de jaren ’50-, ’60 en ’70 stijl en leuke details die de kosmopolitische samenstelling van de wijk weerspiegelen. Ook kunnen gasten gebruikmaken van een sauna in een van de carins (mini-huisjes) voor hun eigen deur.

Meer informatie & reserveringen gîtes: citedeselectriciens.fr

PLUS+
– Breng ook een bezoek aan het kleine boek- en cadeauwinkeltje, ‘Chez Simone’,  in een van de huizen.
– Op de parkeerplaats is een publieke laadpaal voor elektrische auto’s.
Weetje! De naam ‘Cité des Electriciens’ ontstond niet omdat hier in de 19e eeuw elektriciens woonden, maar puur omdat de straten in de wijk de namen dragen van pioniers van de elektrotechniek, zoals Marconi, Volta, Edison en Ampère.

LEES OOK: De Werelderfgoedlocaties van Pas-de-Calais

Beeld: Antéale © Philippe Prost, ADAGP, Paris, 2024 (exterieurs), Studio.b.helle, 2023 (interieur gîtes), CDT PdC (Coflocs, Y. Cadart, N. Bouwmeester).

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan