WOI & WOII-locaties

80 jaar D-Day: Pas-de-Calais viert mee!

28 januari 2024

Pas-de-Calais speelde een belangrijke rol voor de geallieerde invasie, want dankzij operatie Fortitude South fungeerde de Opaalkust met succes als afleidingsmanoeuvre voor Normandië. Ook Pas-de-Calais viert in 2024 daarom de 80ste herdenking van D-Day. Met onder meer een legerkamp, parades van militaire voertuigen en een grote WOII-expositie in La Coupole.

Operatie Fortitude: alle ogen op Pas-de-Calais!

In de nacht van 5 en 6 juni 1944 wierpen geallieerde vliegtuigen honderden bommen op Pas-de-Calais. Vroeger in de avond waren diverse kleine schepen vertrokken uit Zuid-Engeland. Zij stuurden valse radioberichten over een voorgenomen landing in dezelfde zone. Dit was het hoogtepunt van operatie Fortitude South, die al maandenlang was ingeleid door misleidende informatie en het werk van dubbelspionnen. De schijnbewegingen behaalden hun doel: de Duitse generaals waren ervan overtuigd dat de geallieerde invasie zou plaatsvinden in Pas-de-Calais. Zij stuurden daarom geen versterking naar Normandië en mede door dit verrassingseffect werd D-Day een succes.

D-Day 80 jaar La Coupole exposities

Bevrijding in september 1944

Ook na de landing in Normandië geloofden de Duitsers nog lange tijd dat de echte invasie zou plaatsvinden in de buurt van Calais. Zij behielden het zwaartepunt van hun troepen op dit sterkst beveiligde stukje van de Atlantische Muur, waar het Duitse leger naast diverse megabunkers ook twee raketlanceerbases gebouwd had om Londen te bombarderen. Pas tussen 1 en 5 september 1944 konden Canadese en Poolse troepen het grootste deel van Pas-de-Calais bevrijden. De omsingelde Batterie Todt bij Cap Gris-Nez en Boulogne-sur-Mer kwamen op 19 september 1944 ook in geallieerde handen.

Lees ook: De WOII-musea en bunkers in Pas-de-Calais

Legerkamp en voertuigenparade rond Courset: 17-20 mei 2024

Ter gelegenheid van de herdenking van 80 jaar D-Day vindt van 17 tot 20 mei 2024 een Défilé de la Liberation plaats in Pas-de-Calais. Zeker 600 liefhebbers en verzamelaars komen af op dit evenement en helpen mee met de bouw van een legerkamp op een landgoed bij het plaatsje Courset, tussen Etaples-sur-Mer en Desvres.

legerkamp D-Day
Het legerkamp in Courset

Deelnemers zijn gekleed in uniform of burgerkleding uit de jaren ’40. Ook zijn er 2 grote konvooien met voertuigen uit WOII, zoals jeeps, kleine tanks en ook de Citroën Traction Avant, waarin het Franse verzet reed.

Een kort overzicht van het programma:

vrijdag 17 mei 2024: Aankomst en opbouw legerkamp bij Courset bij het kasteel.

zaterdag 18 mei 2024: ’s Ochtends rondleidingen in het legerkamp; ’s middags voertuigenparade over het Le Circuit de la Memoire naar Desvres; ’s avonds Bevrijdingsbal in Courset met muziek uit de jaren ’40, afgesloten door een vuurwerk.

zondag 19 mei 2024: ’s Ochtends rondleidingen in het legerkamp; ’s middags voertuigenparade naar Le Touquet-Plage en Etaples. Met stop in Cormon voor een hommage aan Henri Caron, een tank-adjudant uit dit dorp, die sneuvelde tijdens de bevrijding van Parijs.

Maandag 20 mei 2024: Vertrek deelnemers richting Normandië. 

Meer informatie: Faire revivre l’Histoire. Een impressie van het evenement in dit filmpje:

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

WO2-expositie in La Coupole: vanaf juni 2024

La Coupole is zonder twijfel een van de indrukwekkendste overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog in heel Frankrijk. In deze megalomane raketbasis in de buurt van Saint-Omer bouwden het Duitse leger V2-raketten om Londen mee te vernietigen. De koepelbunker is te bezoeken en biedt tegenwoordig onderdak aan een hoogstaand museum over WOII en de naoorlogse race naar de ruimte. 

Ter gelegenheid van 80 jaar D-Day is er in La Coupole van juni 2024 tot juni 2025 een grote expositie genaamd: Les chemins de la Libération, entre joies et drames. Deze tentoonstelling besteedt uitgebreid aandacht aan bovengenoemde operatie Fortitude en de bevrijding van Nord-Pas-de-Calais in de zomer van 1944. Hoewel de bevrijding vaak wordt geassocieerd met blijdschap, richtten de Duitse troepen nog diverse tragedies aan voor hun vertrek. Zoals de beruchte ‘Laatste trein uit Loos’, een konvooi van bijna 900 mannen die aan de vooravond van de bevrijding uit Tourcoing werden gedeporteerd.

Meer informatie over La Coupole

la coupole raketbasis
La Coupole

3. Bevrijdingsfeest van Haillicourt: 29 augustus-1 september 2024

Vanaf eind augustus vindt de 38ste editie plaats van Il etait une fois le Pas-de-Calais libéré, een bevrijdingsparade in het plaatsje Haillicourt, vlak bij Lens en Béthune. Dit jaar vieren de inwoners dat het stadje 80 jaar geleden bevrijd werd door Poolse troepen. Ook hier een optocht met historische voertuigen, diverse muziekoptredens en gezellige buvettes (barretjes) in jaren ’40-stijl. Meer info

WOII bevrijding Pas-de-Calais

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan