Steden
Weekendje Arras: sfeervolle historische stad
15 oktober 2024
Steden
15 oktober 2024
Arras of Atrecht is een heerlijke stad voor een bezoek van een paar dagen. Met zijn mooie belfort, historische pleinen, vele terrassen, bruisende markt, de citadel en de ondergrondse gangen biedt deze plaats een veelzijdige culturele ervaring.
Of je nu op het Grand’Place staat of op het Place des Héros, je kijkt je ogen uit! De 155 sierlijke koopmanshuizen rond deze monumentale pleinen herinneren aan het rijke verleden van Arras. Hun gevels in Vlaamse barokstijl zijn al even indrukwekkend als het 16e-eeuwse stadhuis en het belfort. Deze klokkentoren van wel 75 meter hoog biedt een prachtig uitzicht over de stad (lift + 43 treden!). De twee centrale pleinen van Arras zijn verbonden door de middeleeuwse Rue de la Taillerie. In de zuilengalerijen aan weerszijden van deze straat vind je winkeltjes, cafés en restaurants. Een bruisende plek, ook ’s avonds!
Achter het stadhuis ligt het Quartier des Arts ofwel de wijk van de Kunsten. Mooie plek om te wandelen want er zijn diverse culturele bezienswaardigheden. Zoals het Place du Théâtre en de prachtige schouwburg uit 1785 in hoefijzervorm die aan een Italiaans theater doet denken. Even verderop, in de Rue Paul Doumer, ligt de abdij Saint-Vaast met het Museum voor Schone Kunsten, een prachtig museum dat nu helaas gesloten is voor renovatie (tot 20230). In de Rue Robespierre staat het geboortehuis van deze beroemde leider van de Franse Revolutie. Nu is het Museum van de Compagnons du Devoir in het pand gevestigd.
Vauban, de militaire architect van de Lodewijk XIV, bouwde in 1668 de citadel van Arras. Tot 2010 was het 17e-eeuwse bolwerk een kazerne. Ook is het nog altijd een gedenkplaats voor de Tweede Wereldoorlog, want tussen 1941 en 1944 werden in de grachten van de citadel 218 verzetsstrijders geëxecuteerd. De stenen platen in de muren bewijzen eer aan elk van hen. Sinds 2008 staat de citadel op de Werelderfgoedlijst van Unesco, maar de locatie is ook nog steeds een levendig deel van de stad. De citadel is geliefd stadspark en er vinden regelmatig sportieve en culturele evenementen plaats, zoals het internationaal bekende muziekfestival Main Square.
Onder de straatstenen van Arras gaat een onderaardse stad verscholen. Ontdek de ‘boves‘, een wirwar van tunnels die sinds de 10e eeuw onder de stad zijn gegraven voor de krijtwinning. Vanuit het stadhuis kun je deelnemen aan rondleidingen: een bijzondere wandeling door middeleeuwse gangen en galerijen tot op 12 meter diep.
Aan de rand van de stad kun je ook afdalen in de Wellington-groeve, een van de indrukwekkendste Franse herdenkingsplaatsen voor de Eerste Wereldoorlog. Tussen november 1916 en april 1917 groeven geallieerde strijdkrachten hier in recordtijd een netwerk van onderaardse kazernes die plaats boden aan 24.000 soldaten. Ze verschansten zich er in de grootste geheimhouding. De tunnels brachten de troepen tot slechts enkele meters van het front. Op de ochtend van het offensief borrelden duizenden soldaten op uit het niets, tot de grote verrassing van de linies van de tegenstanders.
Naast al deze bezienswaardigheden is Arras vooral ook een bruisende stad waar je volop kunt genieten van het uitgaansleven in een gezellige avondsfeer. Slenteren door kasseienstraatjes in de voetsporen van Verlaine. Noord-Franse bieren proeven in dim verlichte cafés rond de pleinen. In het weekend rondkijken op de geweldige zaterdagmarkt van Arras, een van de grootste en bekendste markten van Pas-de-Calais. Met verse streekproducten. Zoals de coeur d’Arras, een smeuïg kaasje met een krachtige geur, andouillettes (worstjes), rats d’Arras (chocolaatjes) en veel meer lokale specialiteiten!
TIP! In en om Arras kun je diverse aangrijpende monumenten voor de Eerste Wereldoorlog bezoeken. Zoals Notre-Dame-de-Lorette, de grootste militaire begraafplaats van Frankrijk. Of het Canadian Memorial van Vimy, met nagebouwde loopgraven.
Tip2! Elke winter vindt in Arras de grootste kerstmarkt van Noord-Frankrijk plaats! Een groot en zeer feestelijk evenement, op de twee centrale pleinen van de oude binnenstad. Lees meer
Beeld: Y. Cadart, Les Coflocs, Cituation-et-Ensemble, P. Brunet,
"*" geeft vereiste velden aan