Berck-sur-Mer: strandplezier en zeehonden spotten

2 april 2024

Ooit een klein vissersplaatsje, nu een van de levendigste badplaatsen van de Opaalkust. Met drie onmiskenbare steekwoorden: strand, vliegeren en zeehondjes. Berck-sur-Mer heeft een hoop te bieden voor gezinnen en voor liefhebbers van watersporten.

Familievriendelijke badplaats

Berck-sur-Mer ontpopte zich eind 19e eeuw als kuuroord voor de elite, met al in de Belle Epoque tal van welzijnscentra en de frisse lucht van de zee. Nog altijd is het een verkwikkende bestemming, dat is zeker, maar de badplaats spreekt tegenwoordig een veel breder publiek aan. Het is namelijk uitgegroeid tot een echte familiebadplaatsmet een Famille Plus-label – én een geliefd oord voor sporters. Want het uitgestrekte strand van Berck is een aanlokkelijk speelterrein voor tal van zeil- en watersporten.

Het strand van Berck: lang, breed en veilig

Op het centrale strand van Berck-sur-Mer is het eerste wat opvalt de rij van pastelkleurige badhokjes. Lavendel, roze, crème-kleurig… Van een afstandje lijken het net grote marshmallows die gemaakt zouden kunnen zijn door Succès Berckois, bekende lokale snoepwinkel die al bijna 100 jaar kinderen verwend! Het uitgestrekte strand van Berck-sur-Mer – wel 12 km lang! – is onderscheiden met een ‘Blauwe Vlag’, een garantie voor uitzonderlijke kwaliteit (van zwemwater en strand).

Fris windje! Strandzeilen, vliegeren, kitesurfen

Het hele jaar rond is dit lange strand geliefd bij strandzeilers, waarvan deze badplaats de bakermat is. Ook voor kitesurfers is dit een favoriete spot langs de Opaalkust. En dezelfde wind waar deze sporten van profiteren, lonkt eveneens vele vliegeraars. Berck-sur-Mer heeft een levendige vliegertraditie die elk jaar een hoogtepunt beleefd tijdens Les Rencontres Internationales de Cerfs-Volants (zie kader onder) een van de belangrijkste vliegerfestivals ter wereld. Elk jaar in april fladderen en zweven honderden kunstige vliegers boven de badplaats. Grote draken, walvissen, fantasiefiguren, superhelden… een spectaculair gezicht!

Watersport en zeehondjes spotten

Berck-sur-Mer is dus een sportieve badplaats en een paradijs voor alle board-, zee- en windsporten. Zoals stand-up paddelen (SUP), zeilen met optimisten en catamarans, kajakken of boottochten maken. Een lokale curiositeit is uitgegroeid tot een van de grootste attracties van Berck en dat is de grote zeehondenkolonie in de Baai van Authie. Ten zuiden van de badplaats, bij de rood-witte vuurtoren, leidt de Promenade Debeyre je rechtstreeks naar deze prachtige ongerepte en beschermde baai.

Zeehonden in hun eigen omgeving

Zodra het tijd begint te keren komen de grijze zeehonden en havenzeehonden hier uitrusten op de zandbanken. Ze liggen op de andere oever van de Authie, waar ze rust hebben. Het spektakel begint al zo’n 2,5 uur voordat het volledig eb is en als je een verrekijker bij je hebt, dan zijn de dieren makkelijk te spotten en bestuderen, terwijl ze in groepjes liggen te zonnen of te slapen. Houdt alleen wel veel afstand: de dieren moeten kunnen uitrusten.

Zeehonden Opaalkust

Architectuur en cultuur

Liefhebbers van architectuur kunnen in Berck te voet of op de fiets een rondje maken langs elegante strandvilla’s uit de 19e en begin 20e eeuw. De huizen die de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog overleefd hebben, liggen verspreid over de badplaats. Ook mooi: de vele kapellen en standbeelden die hier in de loop der jaren zijn opgericht door de zeevarende gemeenschap van Berck. Neem vooral een kijkje in de Notre Dame des Sables, een kleine kerk die onlangs gerenoveerd is. Ontdek de typische Noord-Franse bouwstijl ‘rouge-barre‘ (wit kalksteen afgewisseld met rode bakstenen) en de vernieuwde glas-in-loodramen. Verder toont het Museum van Berck-sur-Mer, in een voormalig politiebureau, de schilderijen van de vele kunstenaars die hier vanaf 1870 neerstreken om het unieke licht van de Opaalkust te vereeuwigen.

Kortom, veel te doen in Berck! En als je de badplaats vanuit de lucht wilt zien, dan kun je een ritje maken in het reuzenrad van Berck op de boulevard staat: met een schitterend uitzicht op het strand en de zee.

Berck badplaats reuzerad

Het vliegerfestival van Berck wil je een keer meegemaakt hebben: wat een fotogeniek evenement!

Berk sur Mer Opaalkust vliegerfestival strand

RENCONTRES INTERNATIONALES DE CERFS-VOLANTS20-28 april 2024

In 2024 vindt de 37ste editie plaats van het internationale vliegerfestival van Berck-sur-Mer. Met wedstrijden tussen 400 professionele vliegers en tal van feestelijke demonstraties en activiteiten voor kinderen. Het evenement trekt jaarlijks wel 800.000 bezoekers. Een flinke menigte dus, maar omdat het strand van Berck breed en lang is, vindt uiteindelijk iedereen een mooi plekje! Meer informatie: www.cerf-volant-berck.com

Berck-sur-Mer vliegerfestival

Beeld: Y. Cadart, F. Astier, F. Coisy, Sophie, A. Flament, A. Chaput

Meer tips van het toeristenbureau van Berck-sur-Mer vind je hier:

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan