Le Portel, kleine badplaats met drie forten

8 juli 2023

Net ten zuiden van Boulogne-sur-Mer ligt de kleine badplaats Le Portel. Deze oude vissersplaats heeft een fijn zandstrand en maar liefst drie forten, waarvan eentje uit de tijd van Napoleon. Dit Fort de l’Heurt ligt op een rotseilandje vlak voor het strand!

Breed familiestrand

Le Portel ligt heerlijk beschut door de haven van Boulogne-sur-Mer, waar deze badplaats net ten zuiden van ligt. Op het brede zandstrand van 1,5 km tref je een gemoedelijke sfeer: Le Portel trekt veel gezinnen. Het plaatsje heeft dan ook diverse mooie parken met uitzicht op zee, zoals het Parc de la Falaise. Ook wordt Le Portel omringd door maar liefst 3 forten: Fort de l’Heurt (1803), Fort Alprech (1874) en Fort Couppes (1874). De meest opvallende van deze drie is Fort de l’Heurt, de resten daarvan liggen op een rotseilandje dat bereikbaar is via een smalle pier.

le portel pas de calais

Fort de l’Heurt: het fort van Napoleon

Napoleon liet het kleine fort in 1803 bouwen om de haven van Boulogne en zijn eigen vloot te beschermen tegen de Engelsen. Vanaf dit punt in Noord-Frankrijk wilde de beroemde Franse veldheer namelijk Het Kanaal oversteken om Engeland aan te vallen. Maar slecht weer en tegenaanvallen van de Engelsen zorgden ervoor dat Napoleon daarvan af moest zien. Tijdens WOII werd het fort bezet door een Duitse legereenheid, die hier radars installeerde.

De resten van Fort de l’Heurt

Mosselen rapen

Het eiland stond lang bekend als ‘oestereilandje’, maar vandaag zijn het vooral mosselen die hier bij eb voor het rapen liggen. De pêche aux moules (mosselen vissen) is hier dan ook een geliefde bezigheid voor zowel locals als toeristen. Le Portel is overigens nog steeds een vissersplaats. Vroeger werd hier vanuit gekleurde houten zeesloepen gevist, de flobarts, soms ligt er nog eentje op het strand. Tegenwoordig gebeurt de vangst met motorboten met sleepnetten, die onder meer makreel en zeebaars uit Het Kanaal halen.

mosselen rapen

Wandelen naar Equihen-Plage over de GR120 (Sentier du Littoral)

Je kunt tussen Le Portel en Eguihen-Plage lopen over een mooi (en recent) stuk van de GR120, het wandelpad direct langs zee. Daarbij kom je onder meer langs de vuurtoren van Le Portel, uit 1962, en het fort van Aprech. Dat laatste ligt temidden van de beschermde natuur van de Cap d’Aprech, een groene kaap van waaraf een klein stroompje naar het strand (Plage des Ningles) loopt en daar een watervalletje vormt. Rond het paadje boven op de kliffen zie je behalve de zee ook mooie bloemen en groene weides: totaal 1 uur wandelen en prachtige uitzichten, vooral op een zonnige dag!

sentier douaniers
De vuurtoren van Le Portel

TIP!

Vanuit Le Portel zijn ook alle bezienswaardigheden in Boulogne makkelijk te bezoeken. Zoals het château-museum in de historische binnenstad en het grote zeeaquarium van Nausicàa.

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan