12x doen voor gezinnen als het regent!

27 april 2024

Met kinderen naar Pas-de-Calais? Genoeg te doen, ook als het een dag tegenzit wat betreft het weer! Dit zijn tips voor spatvrije locaties langs de Opaalkust, in het binnenland en de omgeving van Arras.

Arras en omgeving 

1. Boves van Arras

Ga schuilen in het middeleeuwse gangenstelsel onder de stad! Er zijn rondleidingen vanuit het stadhuis. Tijdens deze spannende wandeling daal je af tot 12 meter onder de kasseien van Arras.

2. Carrière Wellington in Arras

Ook deze bijzondere gedenkplaats voor WOI bevindt zich onder de grond: bij Carrière Wellington bezoek je de gangen van een krijtgroeve waar 24.000 geallieerde soldaten zich verstopten voor een verrassingsaanval op de Duitse troepen. Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, reserveren verplicht.

carriere wellington

3. Cité Nature bij Arras

Dit themapark net buiten Arras staat in het teken van de natuur en duurzaamheid. Een belangrijk deel is buiten, met diverse water- en moestuinen. Maar er zijn binnen ook leuke activiteiten: een parcours voor de zintuigen, diverse leuke speelruimtes en kinderexposities.

cité nature arras

4. Louvre-Lens museum bij Lens

Op een half uur rijden van Lens bevindt zich sinds 2012 een prachtige moderne dependance van het Louvre in Parijs. De mooie vaste collectie (gratis) toont kunst uit de Oudheid tot de 19e eeuw.

louvre lens

Langs de Opaalkust

5. Nausicaa aquarium in Boulogne-sur-Mer

In het grootste aquarium van Europa ben je al snel uren zoet: zorg dat jullie genoeg tijd uittrekken voor Nausicaa! Er zijn onder andere diverse grote bassins, een haaientunnel en een indrukwekkende virtual realtity-voorstelling over de oceanen. Let alleen op, in de Franse schoolvakanties en weekenden kan het vrij druk zijn.

nausicaa grand large virtual reality

6. Mareis Zeemuseum in Etaples-sur-Mer

Dit maritieme museum heeft een ander perspectief op de zee dan Nausicaa, want de exposities zijn vanuit de visserij gezien. Maar ook hier zijn er diverse aquaria met levende vissen en schelpdieren ne je kunt ervaren hoe het si om tijdens een storm op een vissersboot te zitten!

mareis museum etaples

7. Kant- en Modemuseum van Calais

In een voormalige kantfabriek is nu een mooi museum over de mode en specifieker over kant. Met bijzondere tijdelijke exposities ook, zoals onlangs eentje over Yves Saint Laurent.

calais kant en mode museum callot soeurs

8. Château-Musée Boulogne-sur-Mer

Dit mooie historische museum in de oude binnenstad van Boulogne huist niet alleen in een echt kasteel, het heeft ook een grote collectie archeologische vondsten en oudheden. Voor veel kinderen spreken vooral de Egyptische schatten tot de verbeelding!

chateau musee boulogne sur mer

In het binnenland 

9. La Coupole bij Saint-Omer

Indrukwekkende raketbasis met een museum over WOII en de ruimtevaart, plus een hightech 3D-planetarium. Lees ook dit artikel

10. La Maison du Marais bij Saint-Omer

Dit is het bezoekerscentrum van de Audomarois, het door Unesco beschermde waterlandschap. Bij droog weer is een vaartocht op een platbodem hier een aanrader. Maar als het regent is dit museum een mooi alternatief: heel visueel ingericht, en met een speciaal parcours voor kinderen: l’Aventure Sous-Marais

Maison du Marais

11. Crêpes eten in Montreuil-sur-Mer

Het mooie vestingstadje Montreuil staat bekend om de vele leuke restaurantjes. De crêperie Le Clan des Elfes in Rue de la Clape heeft een extra sprookjesachtige sfeer (het thema is elfen!) en er is ook een houtkachel.

12. La Tour de l’Horloge bij Guines.

In dit kleine historische museum kunnen kinderen zich verkleden als ridder of prinses en een film kijken over Vikingen. 

Beeld: Y. Cadart, Les Globe Blogueurs, Bastien Pradeau. A. Flament, Florian Kleinefenn, Unsplash (openingsbeeld)

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan