Watersport

Watersporten en strandactiviteiten

16 juni 2021

Water, wind en zand! De brede stranden van Pas-de-Calais bieden een ideaal speelterrein voor watersporters en liefhebbers van kustactiviteiten. Zoals strandzeilen, kitesurfen, suppen, bodyboarden, kajakken en meer.

1. Strandzeilen

De Opaalkust is de Franse bakermat van het strandzeilen of blokarten (in het Frans: char à voile), een sport die rond 1905 ontstaan is op deze plek. De lange en vlakke zandstranden van onder meer Hardelot, Le Touquet-Paris-Plage, Berck-sur-Mer, en Equilhen-Plage lenen zich uitstekend voor deze adrenaline-verhogende activiteit waarbij de wind je in een wagentje voortjaagt over het zand. Moeilijk? Nee hoor! In al deze badplaatsen kun je lessen nemen en zelfs voor kinderen is de sport toegankelijk (vanaf 5 jaar).

2. Kitesurfen en windsurfen

De Opaalkust is een waar paradijs voor surfers! Vooral Sangatte (bij Cap Blanc-Nez), Wissant en Wimereux zijn beroemde kitesurfspots, dankzij de vaak gunstige wind en stranden zonder obstakels. Ook de overige badplaatsen van Pas-de-Calais hebben geweldige mogelijkheden voor kitesurfers en windsurfers. De vele lokale watersportcentra verhuren materiaal en bieden (kite)surflessen aan (vanaf 12 jaar).

3. Côte-lijnen

Côte-lijnen (longe-côte in het Frans) is een laagdrempelige watersport die in opkomst is in Noord-Frankrijk. Het gaat om een variant van nordic walking, maar dan in zee. Tijdens de wandelingen parallel aan het strand waad je in wetsuit tot borsthoogte door het water. De weerstand van de zee zorgt ervoor dat je daarbij efficiënt je beenspieren traint. In bijna alle badplaatsen van de Opaalkust kun je onder begeleiding deelnemen aan côte-lijnsessies (vanaf 16 jaar).

4. Suppen

Stand-up paddle (suppen) is voor veel strandliefhebbers niet meer weg te denken tijdens de vakantie en de Opaalkust leent zich uitstekend voor de sport. Een board en een peddel en weg ben je. Zittend of staand: suppen kan iedereen! Al glijdend over het water geniet je met volle teugen van het uitzicht. Zoals de prachtige kliffen van Les Deux-Caps, de duinen van La Slack of La Pointe aux Oies bij Wissant.

5. Zeilen

Ook zeilend kun je optimaal genieten van de prachtige 120 kilometer lange Opaalkust. Catamarans, optimisten en andere zeilboten zijn te huur bij de diverse zeilscholen en watersportcentra in de badplaatsen. Calais, Boulogne-sur-Mer en Etaples-sur-Mer hebben bovendien jachthavens voor zeilers die met hun eigen boot komen.

6. Zeekajakken

Een andere manier om op een actieve manier van de mooie natuur van de Opaalkust te genieten is per zeekajak. Ideaal bijvoorbeeld voor verkenningstochten vanuit Le Touquet-Paris-Plage en Berck-sur-Mer door de ongerepte baaien van de Canche en de Authie, waar je zeehonden langs kunt zien zwemmen.

Berck sur Mer Station Famille plus zeehonden winter

7. Bodyboarden en skimboarden

Bodyboarden is een toegankelijke variant van golfsurfen die langs deze kust perfect tot zijn recht komt. Met je bovenlijf liggend op een ‘halve’ surfplank, laat je je bij bodyboarden op de golven door het water glijden. Onder meer mogelijk in Boulogne-sur-Mer, Calais en Wissant. De lange stranden van de Opaalkust lenen zich ook goed voor skimboarden: surfen door laag water.

8. Boottochten op zee

Vanuit Boulogne-sur-Mer kun je mooie vaartochten maken op La Florelle, een gemotoriseerde vissersboot. De schipper geeft een rondvaart door de haven, neemt je mee naar de Kapen (Cap Griz-Nez of Cap Blanc-Nez) of vaart langs het natuurgebied La Pointe aux Oies bij Wimereux. Opstappen in de haven, naast het aquarium van Nausicaa.

Boulogne-sur-Mer boottocht op zee

Beeld: A Flament (Florelle, SUP kids), Y. Cadart (zeehonden), Eric-Desaunois (kite), Maryse Jagoda (strandzeilen)

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan