Audresselles en Ambleteuse, twee prachtige kustplaatsjes op wandelafstand

20 juni 2024

Audresselles is een authentiek vissersdorp aan de Opaalkust, met zijn kleine witte vissershuisjes, flobart-boten en gezellige restaurants met verse kreeft en krab. Ook Ambleteuse, slechts 2 km zuidelijker, is een zeer fotogeniek badplaatsje, met zijn historische fort van Vauban en de omliggende duinen van de Slack.

1. Audresselles: pittoresk vissersdorp

Audresselles is al eeuwen richting de zee gekeerd: dit vissersdorp is gebouw op een rotsrichel boven het strand. Deze hoge ligging zorgt voor een soort balkon boven de zee, zodat de vissers zelfs vanuit de straten in het dorp een helder uitzicht hebben op de golfen en de getijden. Het is fijn rondwandelen in dit dorp, in de frisse zeelucht en langs de lage witte vissershuisjes met blauwe luiken die doen denken aan Bretagne.

Sentier des Pêcheurs

Volgens een lange traditie houden de inwoners van Audresselles elke zomer, op 15 augustus, een processie voor de Zegen van de zee, waarbij versierde boten en vissers in klederdracht paraderen. Over deze en andere gebruiken kom je meer te weten als je het in het dorp het Sentier des Pêcheurs (2,7 km) volgt, langs 10 grote borden waarop de lokale geschiedenis en tradities verteld worden. Zo kom je meer te weten over de flobarts, de krabvisserij en de zeehonden die je hier voor de kust kunt zien.

Een wandeling door het dorp vertelt de lokale tradities van de vissers van Audresselles

Verse fruits de mer

Voor wie die ambachtelijke lokale vangst graag wil proeven, zijn er tal van restaurantjes in het dorp. Onder meer rond het centrale plein en in Rue Edouard-Quenu, waaronder succesvolle visrestaurants als La Marie-Galante en Le Retour des Flobarts. Verder heeft ook het Hôtel de la Plage, direct aan het strand, een jonge vrouwelijke chef-kok die de sterren van de hemel kookt, ook vaak met vis.

fruits de mer Le Retours des Flobarts in Audresselles
Le Retour des Flobarts, visrestaurant in Audresselles

Puur-natuur kiezelstrand

Audresselles dankt zijn authentieke sfeer ook aan het strand: geen breed zandstrand hier, maar kiezels. Ten noorden van het dorp wordt het kiezelstrand omzoomd door een okerkleurige klif, in het midden van het strand liggen hele grote stenen, die van de maan lijken te komen, en aan de zuidkant van het dorp ligt de kleinste kiezelstenen. Je kunt hier ook zonnen tegen de zeewering onder de villa’s die direct aan zee liggen. Het volgende kustplaatsje laat zich hier al in de verte ontwaren: in een klein halfuurtje lopen ben je in Ambleteuse.

2. Ambleteuse: badplaatsje met een historie

Tegenwoordig is Ambleteuse een gemoedelijke kleine badplaats die geliefd is bij gezinnen, maar in het verleden kende dit vissersdorp ook woeligere tijden. In de 17e eeuw bouwde Vauban, de militair architect van de Zonnekoning, hier het fort Mahon in zee, om te voorkomen dat de Engelsen hier aan land zouden komen. Ook Napoleon zag de strategische waarde van deze locatie aan Het Kanaal, met oog op zijn plan voor een invasie van Engeland. En tijdens de Tweede Wereldoorlog nam het Duitse leger het fort in beslag als deel van de Atlantische Muur. Het Musée 39-45 in Ambleteuse herinnert aan deze laatstgenoemde periode. Kortom, een fascinerend bouwwerk, dat je vanaf het strand van Ambleteuse in volle glorie kunt bewonderen!

Ambleteuse
Ambleteuse

Strandvilla’s en vissershuizen

Al voor de oorlog was het voormalige vissersplaatje omgetoverd tot een badplaats van de Belle Epoque. Eind 19e eeuw verrezen hier, net als elders langs de Opaalkust, hotels, strandvilla’s en tennisbanen. Toch bleef Ambleteuse heel kleinschalig: je vindt er geen hoge gebouwen en weinig winkels of restaurants. In de zomer kun je hier dus in relatieve rust over de strandboulevard slenteren en een ijsje eten. Het strand bestaat voornamelijk uit kiezels, maar geeft bij eb ook delen zand bloot. Verder kun je wandelen in het prachtige duingebied van de Slack, een riviertje dat vlak voor het fort in zee uitmondt. En de mooiste afsluiting van de dag: kijken hoe de zon ondergaat boven zee en het fort Mahon in een gouden gloed zet!

Ambleteuse Opaalkust
Het fort van Vauban, voor het strand van Ambleteuse

De Zonnekoning, Napoleon en het Duitse leger zagen alle het strategisch belang van Ambleteuse, een dorp récht tegenover Engeland

Ambleteuse Opaalkust Pas-de-Calais
De Slack

Le Grand Site des Deux-Caps

Zowel Audresselles als Ambleteuse vallen onder Le Grand Site des Deux-Caps, een beschermd kustgebied van 23 km rond de Twee Kapen, met nog 6 andere dorpjes.

Beeld: Y. Cadart, K. Bruninx, A. Flament, Les Coflocs, A. Chaput

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan